joi, 5 ianuarie 2012

Cheilopalatoschizis

Astazi am vazut un nou-nascut la termen cu o afectiune care cel putin pe mine m-a impresionat si anume cheilopalatoscizis  (în limbaj medical cheiloschizis, din limba greaca keilon - buza și schizis - separare). Nou-nascut rezultat dintr-o sarcina la termen (38 sapt) a unei paciente in varsta de 17 ani, nemaritata, fumatoare a 10 tigarete pe timul sarcinii, afirmativ dispensarizata lunar de catre medic obstetrician.

Cateva cuvinte despre acesta afectiune.


Despicăturile (sau fantele) labiale și palatine sunt malformații congenitale ale feței caracterizate prin absența de substanță la nivelul buzei superioare și/sau palatului bucal (cerului gurii) determinată de lipsa fuziunii mugurilor labiali și/sau palatini în cursul dezvoltării embrionare.

 Despicăturile labiale și palatine sunt malformații congenitale frecvente (aproximativ 1/700 nou născuți) ce pot fi tratate chirurgical după naștere, în primii ani de viață. În limbajul popular fanta labială este numită „buză de iepure”. Aceste defecte reprezintă cele mai întâlnite malformații congenitale faciale.

Uneori despicătura labială se poate asocia cu despicătura (fanta) palatină, malformație numită cheilognatopalatoschizis și cunoscută în limbajul popular sub numele de „gură de lup”. În cazul acestei malformații, mai grave decât despicătura labială, despicatura interesează și structurile osoase (arcul alveolar maxilar, palatul bucal) astfel încât cavitatea bucală poate comunica cu cavitatea nazală și împiedica suptul la sugar
 
Factori de risc: 

Urmatorii factorii de mediu au un rol important in dezvoltarea malformatiei:
- consumul de medicamente in timpul sarcinii
- consumul de droguri si alcool
- expunerea la radiatii
- starea de sanatate precara
- malnutritia
- infectiile  din timpul sarcinii
- fumatul (studii recente au aratat ca si fumatul in timpul sarcinii reprezinta un factor de risc implicat in aparitia despicaturii de val palatin).


Simtome: copilul se confrunta cu dificultati de supt deoarece lichidele se intorc pe nas, tulburari de formare a dentitiei, tulburari de auz si fonatie, dismorfism facial, tulburari cognitive.

Diagnostic:   Diagnosticul de cheilopalatoschizis se poate pune imediat dupa nastere de catre medicul neonatolog in urma efectuarii examenului fizic. Se recomanda un examen atent pentru depistarea altor malformatii faciale asociate (de ex: micrognatia-barbie mica)

Atenatal afectiunea poate fi diagnosticata incepand din saptamanile 14-16 de sarcina prin examen ecografic, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil, fiind in functie de pozitia fatului, de performanta aparatului, dar si de experienta medicului care realizeaza ecografia.

Tratament:  Aceste malformații beneficiază de un tratament chirurgical, obținându-se rezultate remarcabile dacă se urmărește intervenția la timp pentru următoarele componente (în functie de contextul clinic):
  • între 0 - 1 an se realizează intervenția pentru buze, palat;
  • între 6 luni - 1 an timpanoplastie (se urmărește cu atenție evoluția în sfera ORL);
  • între 3 - 6/7 ani intrevenția/terapia logopedică și, dacă este cazul, faringoplastie (fiecare caz este unic)
  • între 9 - 11 ani - intervenții speciale pentru reconstrucții;
  • între 7 - 18 ani - ortodonție (radiografiile dentare pot fi făcute încă de la dinții de lapte)
  • între 15 - 18 operații estetice.






Niciun comentariu: