sâmbătă, 9 iunie 2012

Testul care ar putea diagnostica bolile genetice ale fetuşilor, la jumătatea sarcinii


Experţii medicali americani au pus la punct un test de sânge pentru fetuşi, care ar putea identifica un număr de 3.000 de potenţiale boli, scrie Telegraph.
Doctorii spun că testul ar putea fi făcut la 18 săptămâni de sarcină, înlocuind ecografiile, însă criticii au evidenţiat un număr de probleme. În primul rând, susţin că un test efectuat la jumătatea sarcinii nu poate stabili cu certitudine dacă bebeluşul are sau nu o anumită boală. Astfel, bebeluşul ar putea fi declarat sănătos, el fiind de fapt bolnav, sau invers.
De asemenea, criticii spun că există şi o problemă de etică, deoarece este foarte probabil ca noul test să crească numărul avorturilor.
Testul, care ar urma să fie disponibil abia peste câţiva ani, analizează o mostră din sângele mamei şi una din saliva tatălui şi decodifică întreg genomul fătului.
„Cea mai mare problemă etică este că noul test va îngrijora inutil multe femei însărcinate. Este foarte puţin probabil ca această nouă metodă să fie 100% sigură, sunt sceptic”, a declarat expertul în fertilitate dr. Robert Winston.
Pe de altă parte, profesorul John Harris, directorul Institutului pentru Ştiinţă, Etică şi Inovaţie de la Universitatea din Manchester, spune că părinţii trebuie să aibă dreptul de a şti dacă bebeluşul lor nenăscut riscă să sufere de o boală genetică. „Părinţii ar trebui să aibă maximum de informaţii, pentru a se pregăti de problemele ulterioare sau, după caz, să facă avort. Avortul nu este greşit, deoarece fetusul încă nu este un om. Ar fi o neglijenţă să nu luăm în calcul rezultatul acestui test”, a declarat Harris.
Până una-alta, toţi medicii sunt de acord că trebuie timp ca rezultatele acestui test să fie cât mai exact. Cu toate acestea, medicii americani susţin că au comparat bucăţile de ADN ale fetuşilor, din sângele mamei, cu fragmente recoltate, după naştere, din cordonul ombilical, iar acestea au fost identice în 99% din cazuri.

Niciun comentariu: