sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Cateva cuvinte despre chistul ovarian


Un chist ovarian este un saculet mic, umplut cu lichid, de regula benign (necanceros), situat la nivelul unuia din ovare. Un chist ovarian poate fi asimptomatic sau poate cauza dureri de intensitate variabila.
Uneori, aparitia chistului ovarian este legata de ciclul menstrual, in sensul ca el poate dispare de la sine in cateva luni. Acesta este un chist ovarian functional.
Daca un chist ovarian creste, poate produce simptome: 
  • senzatie de presiune sau de balonare abdominala 
  • durere pelvina sau abdominala.

Cu toate ca majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne (necanceroase), orice chist ovarian trebuie abordat serios. Echografia vaginala sau pelvina va indica daca chistul ovarian este umplut cu lichid sau este solid. Daca un chist ovarian este solid, poate fi vorba de endometrioza sau de cancer de ovar.Daca nu esti inca in menopauza, ai sanse sa nu necesiti tratament pentru un chist de ovar, cu exceptia situatiei in care chistul este foarte mare sau produce dureri.
Uneori, tratamentul cu pilule anticonceprionalepoate micsora un chist ovarian.
Tratamentul chirurgical (operatia) este indicat atunci cand chistul ovarian produce simptome sau daca are diametrul peste 5 cm.
Daca se efectueaza o operatie, de cele mai multe ori chistul ovarian poate fi extirpat fara a extirpa si ovarul respectiv. Si chiar daca trebuie extirpat un ovar, tot mai poti ramane gravida, deoarece iti ramane celalalt ovar.
Dupa intrarea in menopauza, riscul de cancer ovarian este crescut. Orice chist ovarian in menopauza trebuie de regula operat. Medicul va face o biopsie pentru a verifica daca este vorba de cancer. Discuta cu medicul despre interventia chirurgicala. Trebuie sa intelegi daca va fi extirpat doar chistul sau ovarul in intregime, sau daca se va efectua si o histerectomie in acelasi timp (extirparea uterului). Discuta cu medicul de asemeni preferintele tale.
In concluzie, optiunile de tratament ale unui chist de ovar sunt:
  • tinerea sub observatie prin control periodic
  • tratament hormonal in vederea reducerii marimii chistului
  • chistectomie (extirparea chistului)
  • ovarectomie (extirparea ovarului afectat)
  • histerectomie (extirparea uterului), in cazul in care este vorba de cancer de ovar

Niciun comentariu: