vineri, 27 ianuarie 2012

Herpesul genital


Herpesul genital este cauzat de infecţia cu un virus care ajunge ȋn corp ȋn timpul actului sexual vaginal, anal şi uneori ȋn timpul celui oral. Oamenii se ȋngrijoarează ȋn privinţa acestuia, dar nu este atât de obişnuit şi nici atât de periculos pe cât se crede. A fost semnalat pentru prima dată ca o ameninţare la adresa sănătăţii generale ȋn anii ’70. Ȋn ziua de astăzi, ȋn Anglia de exemplu, sunt anunţate doar 30.000 de infecţii ȋn fiecare an, dintre care peste 18.000 dintre pacienţi sunt femei.

Herpesul genital este o boală contagioasă cauzată de herpex simplex virus (HSV), care infectează pielea şi membrele mucoase ale organelor genitale şi uneori din jurul deschiderii rectului. Multe dintre infecţiile cu herpes genital sunt minore fiind eradicate ȋn cele din urmă de către sistemul imunitar al organismului, dar altele sunt serioase.

Perioada de incubaţie (perioada dintre infectare si manifestari clinice) durează, de obicei, ȋn jur de o săptămână, dar poate fi şi mai mult. Primul simptom este o zonă roşiatică sau ȋnchisă la culoare pe organele genitale sau pe anus (sau pe labii). Aceasta este ȋnlocuită repede de una sau mai multe vezicule (băşici) umplute cu un lichid galben. Ar putea exista ȋn acest stadiu furnicături, senzaţie de arsură, dureri la urinare şi uneori febră. Adesea glandele din zona inghinală se umflă.

Veziculele se vor usca şi se vor trasnforma ȋn ulceraţii mici, care se vor vindeca după două sau trei săptămâni dacă nu vă scărpinaţi. Din nefericire, acest lucru nu ȋnseamnă că virusul herpesului a dispărut din corp. Ceea ce se ȋntâmplă de obicei este că el se “retrage” ȋn nervii care populează zona putând astfel provoca un nou atac ȋn câteva luni sau ȋn câţiva ani. Cu toate acestea, există o tendinţă a acestor atacuri de a deveni mai blânde pe măsură ce trece timpul.
Pentru a vă proteja ȋmpotriva herpesului genital folosiţi prezervativ ori de câte ori faceţi sex, inclusiv sex oral. Amintiţi-vă că el este periculos chiar dacă nu sunt prezente ulceraţiile sau băşicile. Nu faceţi niciodată sex cu partenerul dacă acesta are afecţiunea sau dacă prezintă simptomele. De asemenea, aveţi grijă să nu răspândiţi herpesul ȋn alte zone ale corpului, de exemplu la ochi.
           
Herpex simplex virus
  • Există două tipuri de viruşi, care atacă pielea şi membranele mucoase.
  • HSV-1, tipul cel mai ȋntâlnit, apare de obicei sub forma unor umflături la nivelul gurii sau al buzelor.
  • HSV-2 atacă organele genitale.
  • Există o anumită “punte” ȋntre cele două, astfel ȋncât sexul oral poate transmite HSV-1 la organele genitale sau HSV-2 la buze.
  • Ȋn jur de 80% din populaţia adulată au anticorpi ȋn sânge care indică infecţii trecute cu HSV-1 şi 25% au anticorpi ȋmpotriva HSV-2.

Niciun comentariu: