duminică, 22 ianuarie 2012

Sindromul ovarului polichistic


Ce este ovarul polichistic?
Sindromul ovarului polichistic reprezinta un dezechilibru hormonal care afecteaza ovulatia normala. Din aceasta cauza, femeile cu ovar polichistic nu au un ciclu menstrual regulat. Sistemul metabolic dar si cardiovascular au de suferit. Majoritatea femeilor cu ovar polichistic prezinta numerose chisturi mici (mai mici decat un bob de mazare) la nivelul ovarelor, intr-o anumita perioada de timp. Unele femei cu sindrom al ovarului polichistic nu prezinta chisturi la nivelul ovarelor, dar au simptome ale acestui sindrom.
Cauzele bolii

In sindromul ovarului polichistic par sa fie implicati factori genetici. Prin urmare, daca sora sau mama  au avut acest sindrom, sansele sa dezvolti boala sunt de 50%.
Productia anormala de insulina si problemele metabolice pot contribui la dezvoltarea sindromului ovarului polichistic. Daca nu se produce ovulatia normala pentru o perioada de timp, se pot dezvolta chisti pe ovare (ovare polichistice).

Simptome
Boala ovariana polichistica se manifesta prin cicluri menstruale rare, patru, cinci pe an. (spaniomenoree), si chiar disparitia definitiva a menstruatiei, la un moment dat (amenoree), sterilitate, inconstant obezitate si apritia parului in regiunile caracteristice pilozitatii masculine: deasupra buzei superioare, la nivelul barbiei, al perciunilor, pe piept, pe abdomen (datorita productiei crescute de hormoni androgeni de catre ovare).
Sangerarile vaginale anormale apar la aproape 30% din femeile cu sindrom al ovarului polichistic. Un alt simptom este aparitia acneei, tenul gras, matreata in exces, pete negricioase pe piele, pe gat, axilar. Unele femei acuza semne ale depresiei sau modificari bruste ale dispozitiei. In fazele avansate ale bolii femeia resimte durere in partea de jos a abdomenului si in pelvis, creste in greutate sau se ingrasa in partea superioara a corpului (mai mult tesut adipos pe abdomen decat pe solduri) din cauza cresterii nivelelor de hormoni masculini
Poate interveni infertilitate sau rezistenta la insulina, care creste riscul de dezvoltare a diabetului la femeile cu sindromul ovarului polichistic. Aproximativ 30% din femeile cu acest sindrom au functionare precara a glucozei, iar intre 7% si 10% au diabet zaharat de tip 2.

Sindromul ovarului polichistic provoaca si alte afectiuni:
Diagnosticul si tratamentul precoce pot preveni complicatiile cum ar fi problemele de reproducere, metabolice si cardiovasculare!

In caz contar, exista riscul dezvoltarii unor boli sau afectiuni de-a lungul timpului, cum ar fi avort spontan, preeclampsie, infertilitate, diabet gestational, obezitate sau probleme cardiovasculare. Sindromul ovarului polichistic poate creste riscul dezvoltarii si unor probleme cardiovasculare: colesterol crescut, ateroscleroza etc. Femeile cu sindromul ovarului polichistic au un risc mai crescut pentru apneea (oprirea temporara a respiratiei) in somn decat femeile fara acest sindrom.
Cercetarile nu au determinat daca sindromul ovarului polichistic creste riscul pentru cancer de san sau cancer ovarian.

Cum se instaleaza boala

Folosirea pe termen lung a unui tratament antiepileptic numit valproat poate creste riscul de a dezvolta sindromul ovarului polichistic.
Productia anormala de insulina si problemele metabolice contribuie la dezvoltarea acestui sindrom.
La examenul clinic ovarele apar mai mari decat in mod normal, dure. La examenul macroscopic ele sunt albe, lucioase, perfect netede, de unde si supranumele de "ovare de portelan sau de fildes". Dimensiunile ovarelor sunt de circa 4/3/1 cm, fiind acoperite de o capsula roz-rosiatica. Acestea prezinta numeroase neregularitati si cicatrice, de la numerosii foliculi ovarieni.
Foliculul este o cavitate cu lichid in care se dezvolta ovulul precum galbenusul in ou si care creste de-a lungul unui ciclu menstrual, astfel incat in ziua a 14-a (pentru un ciclu menstrual de 28 de zile) presiunea din interior o depaseste pe cea de afara si foliculul se rupe, expulzand ovulul, in fenomenul de ovulatie. La femeile cu boala polichistica ovariena, ovarele sunt acoperite de o capsula groasa, fibroasa pe care foliculul ovarian, in cresterea sa, nu reuseste sa o rupa, prin urmare ovulul nu poate fi expulzat, apar cicluri anovulatorii si, consecutiv, sterilitate.
Foliculul ovarian are rolul de secreta hormonii sexuali feminini, estrogeni in prima parte a ciclului, estrogeni si progesteron in cea de-a doua parte (dupa ovulatie).
In ovarul polichistic activitatea foliculului nu functioneaza corect, secretia hormonala este modificata, de aceea se secreta in exces hormoni androgeni (caracteristici barbatului) si hormoni estrogeni si nu se mai secreta progesteron.
Datorita secretiei in exces de hormoni masculini apare pilozitatea anormala: predominent pe abdomen, ceafa, fata. Datorita excesului de estrogeni creste in exces mucoasa endometrului, ceea ce provoaca hemoragii genitale disfunctionale si acumularea de tesut adipos, eventual obezitate.

Tratamentul

Tratamentele sunt medicamentoase, iar pentru combaterea sterilitatii se poate face tratament chirurgical cu sectionarea capsulei groase care inveleste ovarul.
Tratamentul chirurgical pentru sindromul ovarului polichistic poate include indepartarea unei parti din ovar pentru stimularea fertilitatii, daca femeia doreste sa ramana insarcinata, sau indepartarea ovarelor daca femeia nu mai doreste sa ramana insarcinata.
Tratarea bolii este posibila, dar se realizeaza pe obiective.



Pentru informatii suplimentare am adaugat si o scurta prezentare video: Ovarul polichistic

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua !
As dori sa cunosc ce probabilitate exista ca, in cazul in care un singur ovar este afectat de chisturi, acestia sa se formeze ( in lipsa tratamentuuli ) SI LA CELALALT OVAR ?
Care este rata de scadere a fertilitatii, in cazul unei paciente de 17 ani, care doreste extirparea ovarului afectat de chisturi ?
Este posibil ca dupa extirparea ovarului afectat , chisturile sa apara la celalat ovar ?

Unknown spunea...

Inainte de a lua o decizie atat de radicala de a extirpa ovarul afectat ar trebui intentat un tratament hormonal (anticonceptionale) pentru ca riscul aparitiei chisturilor pe ovarul contralateral este mare.