sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Nasterea prematura poate fi detectata din timp cu ajutorul unui test de sange


Este vorba de un procedeu prin care femeile insarcinate pot afla cu o precizie de 80% daca vor avea sau nu o nastere prematura. Testul de sange necesar pentru a da raspuns la aceasta intrebare are la baza monitorizarea concentratiillor plasmatice ale anumitor proteine prezente in sangele femeii gravide. Femeile care risca o nastere prematura prezinta niveluri mai ridicate ale acestor markeri sanguini comparativ cu femeile care au o sarcina normala. 

Pentru ca testul sa ofere rezultate cat mai exacte, el trebuie efectuat in al doilea trimestru al sarcinii. Avantajul identificarii nasterilor premature consta in mobilizarea din timp a resurselor medicale pentru a preveni eventualele probleme de sanatate ale fatului si pentru a prelungi sarcina. Prelungirea sarcinii chiar si cu 1-2 saptamani poate avea un impact crucial asupra sanselor de supravietuire sau recuperare ale copilului.

Studiul a fost efectuat de Universitatea din Utah si a constat in prelevarea de mostre de sange de la cate 80 de femei insarcinate aflate in cea de-a 24-a, respectiv in cea de-a 28-a saptamana de sarcina. Testul aplicat probelor de sange recoltate a putut sa identifice cu o precizie de 80% care sarcini vor fi terminate inainte de termen si care nu. Pana cand acest test va aparea in grila analizelor standard efectuate in sarcina, cercetatorii trebuie sa efectueze mai multe studii, pe esantioane mai mari de femei insarcinate. Patentul testului a fost deja acordat unei companii denumite Sera Prognostics. 

Sursa: LiveScience

Niciun comentariu: