luni, 9 ianuarie 2012

Interdictii in sarcina


Nu depasi greutatea recomandata. Studiile arata ca femeile care iau in greutate mai mult decat este recomandat in timpul sarcinii, prezinta un risc crescut de obezitate. In medie, luarea in greutate ar trebui sa nu depaseasca 10-12 kg dupa a 40-a saptamana de sarcina. Sfatuieste-te cu medicul care este greutatea ideala in cazul tau.

Nu consuma peste bogat in mercur.Fructele de mare si pestii sunt o componenta importanta a unei diete sanatoase, reprezentand o sursa ideala de proteine si acizi grasi omega 3. Dar aproape toate speciile de peste contin mercur, un metal care poate afecta dezvoltarea creierului copilului -chiar inainte de conceperea lui. De aceea, gravidele, femeile care alapteaza si cele care intentioneaza sa ramana insarcinate trebuie sa evite tipurile de peste care contin cantitati mari de mercur.

Nu intra in contact cu substantele toxice.  Unele produse (erbicide, pesticide, vopsele, etc.) si unele solutii de curatat pot dauna copilului tau. Daca trebuie neaparat sa le folosesti, poarta manusi, o masca faciala si aeriseste bine camera.
Nu intra in contact cu fecalele pisicii.  Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit ce se gaseste uneori in fecalele pisicii. Netratata,   toxoplasmoza poate cauza anomalii congenitale.

Nu folosi produse pentru igiena feminina care contin parfum. Femeile insarcinate trebuie sa evite spray-urile, servetele igienice, sau spuma de baie. Aceste produse pot irita si inflama vaginul si cresc riscul aparitiei unei infectii de tract urinar sau a unei infectii vaginale (candidoza).

Nu fa radiografii atunci cand nu este absolut necesar. Radiografia este un procedeu de fotografiere a interiorului corpului cu ajutorul razelor X. Radiografia prezinta un risc scazut de cancer pentru fetusi. De aceea, daca medicul iti recomanda efectuarea acestui test, ar trebui sa-i urmezi sfatul. Dar, uneori radiografia poate fi inlocuita cu alte teste, sau poate fi amanata pana la nasterea copilului.

Nu fuma. Renuntarea la fumat este dificila, dar trebuie sa reusesti! Fumatul in timpul sarcinii face ca nicotina si alte substante cancerigene sa ajunga la copil. Fumatul impiedica schimburile nutritive dintre mama si fat si creste riscul de a naste un copil mort sau pe cel al unei nasteri premature (nastere inainte de termen a unui copil cu greutate mica).

Nu consuma bauturi alcoolice.  Nu se cunoaste cantitatea exacta de alcool care poate provoca probleme copilului. Dar, atat consumul zilnic de alcool cat si un episod izolat de exces de bauturi alcoolice in timpul sarcinii pot afecta grav copilul.

Nu utiliza droguri. Marijuana, cocaina, heroina, amfetaminele, barbituricele si LSD-ul (acidul lisergic dietilamida-25) sunt foarte periculoase  pentru tine si pentru copil.

Niciun comentariu: