miercuri, 22 februarie 2012

Candidoza vaginala, cea mai frecventa boala genitala intalnita la femei


Candidoza vaginală este cea mai frecventă boală genitală cu care orice femeie se confruntă la un moment dat în viață. Candidoza este una dintre bolile genitale imediate, care are un tratament foarte simplu, dar care netratată poate să aibă repercusiuni asupra vieții de cuplu și a vieții reproductive a femeii respective. Candidoza este rar întâlnită la bărbat.
 
 Cauze
 
Cauza principală a apartiției candidozei vaginale o reprezintă o ciupercă denumită Candida Albicans.
Aceasta  este o ciupercă  care include multe familii. Cea mai frecventă este Candida Albicans, însă în ultimul timp s-a constatat în laboratoare prezența unei rude a Candidei AlbicansCandida Tropicalis, care mimează candidoza și se tratatează cu antifungicespeciale, foarte rar întâlnite în farmaciile noastre.
 
Declanșarea bruscă a candidozei vaginale are și alte cauze. Cele mai frecvente sunt tratamentele hormonale, tratamentele care deprimă imunitatea organismului, de tipul tratamentului imunosupresor, bolile care deprimă acest echilibru fiziologic al organismului, cum sunt diabetulneoplasmelesarcina, o stare fiziologică a organismului femeii care se asociază foarte frecvent cu această candidoză vaginală. În plus, toaleta neadecvată și igiena locală necorespunzătoare a femeii pot contribui la apariția candidozei vaginale.
 
Absorbantele și tampoanele intravaginale pot fi factori favorizanți în declanșarea candidozei vaginale. Acestea modifică ph-ul și compoziția lactobacilillor în secreția vaginală, nu declanșează singure o candidoză, dar asociate cu o lenjerie strâmtă, cu o deprimare mai mică a organismului imediat apare candidoza vaginală.
 
 Semne și Simptome
 
Primele simptome ale candidozei vaginale sunt apariția unei leucorei cu anumite caracteristici alb-brânzoasă, prezența pruritului vaginal cu extinderea acestuia spre zona ano-rectală și dispareunie (durere la contactul sexual), în cazul femeii. În cazul bărbatului nu se manifestă. Acesta este purtător sănătos și rezervor de candida..
 
Pacientele se pot confrunta cu probleme urinare, le poate fi afectat aparatul urinar și activitatea sexuală a cuplului, dar ceea ce este mult mai grav, este faptul că infecția cu candida netratată se asociază cu infertilitatea pe termen lung prin favorizarea dezvoltării acestor bacterii.
 
 Tratament
 
Tratamentul în cazul candidozei acute, nou instalată, este realizat doar printr-un tratament local, care constă în spălături vaginale, cu soluții specifice candidozei și un tratament cu diferite capsule vaginale cunoscute sub numele de ovule. Tratamentul durează între 7 și 10 zile.
Pentru a scăpa de candidoză există topice locale, se pot face spălături cu ceaiuri care modifică mediul în care se dezvoltă ciuperca, iar ovulele pe bază de extracte naturale, în special de miere și propolis, ajută organismul să lupte împotriva candidozei.
 
În cazul candidozei cronice este obligatoriu de tratat partenerul, asociind și la unul și la altul tratament pe cale generală. În această situtație medicul specialist recomandă pacienților să ia antifungice pe cale orală, tocmai pentru a împiedica dezvoltarea acesteicandide și în tubul digestiv și în zona ano-genitală.
 
Când infecția cu candida este tratată incomplet sau nu este tratată deloc, în acel moment se selecționează tulpini de candida care, atunci când organismul se deprimă ulterior, la un an, la câteva luni recidivează, dar nu doar că generează simptomatologie genitală locală, ci și simptomatologie ano-genitalăsimptomatologie urinară foarte des întâlnită și se declanșează imediat și candidoza bucală. Fiind vorba despre o candidoză sistemică, ea necesită în cazul acesta un tratament pe cale generală, nu numai un tratament topic local.

Niciun comentariu: