sâmbătă, 11 februarie 2012

Cancerul de col uterin

Cazurile de cancer de col uterin sunt frecvente si ingrijoratoare. In Romania, in fiecare zi sunt diagnosticate 9 femei iar 6 mor si suntem primii in Europa, atat ca incidenta cat si ca mortalitate. Din pacate, aceste cifre se datoreaza in primul rand faptului ca femeile din Romania cunosc foarte putin despre cauzele care provoaca acest tip de cancer si despre mijloacele de preventie. 
Cateva statistici cu privire la cancerul de col uterin (arhiva Ministerului Sanatatii)


- HPV ( virus papiloma) este prezent in 99,7% din cazurile de cancer de col uterin care omoara zilnic sase romance.


- Potrivit datelor publicate de Ministerul Sanatatii, peste 3.000 de romance sunt nou diagnosticate in fiecare an cu cancer de col uterin, flagel ce reprezinta in Romania prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.


- Romania depaseste rata mortalitatii cauzate de virusul HPdin statele comunitare de 6,3 ori. Batem din nou un record trist si sunt primii in clasament si la acest capitol.

Care este cauza cancerului de col uterin, cum se transmite HPV si cum poate fi tratat



- Infectia genitala cu HPV este cauza a peste 99% din totalul cazurilor de cancer de col uterin. Cele mai agresive tipuri de HPV, 16 si 18, sunt res­pon­sabile pentru aparitia cancerului de col uterin in 8 cazuri din 10. HPV se trans­mite direct, prin simplu con­tact cutanat, in timpul tu­tu­ror tipurilor de acti­vitate sexuala, dar nu numai ast­fel.


O femeie este expusa riscului de cancer de col uterin, chiar daca nu are activitate sexuala. Cele mai multe infectii genitale cu virus HPV nu se manifesta prin niciun simptom, asa ca o persoana nu poate sti daca este sau nu infectata, daca nu consulta un medic. 


Testele citologice Babes-Papanicolaou sunt singurele care detecteaza celulele anormale ale colului uterin. Cancerul de col uterin poate fi tratat atunci cand este depistat in stadii cat mai usoare, dar de multe ori interventia chirur­gica­la este radicala iar femeia res­pectiva, chiar daca isi salvea­za viata, va suporta o trauma psihica uriasa. 


Cancerul de col uterin poate fi si prevenit, conditia principala fiind sa cunosti cauzele care il deter­mina si sa stii cum sa actionezi. In acest moment, oamenii de stiinta afirma ca exista un vaccin care poate preveni infectia cu cele doua tulpini HPV inalt oncogene 16-18 care deter­mina peste 70% din cazurile de cancer de col uterin.


7 simptome alarmante



Simptomele apar mai târziu, de cele mai multe ori când boala este într-un stadiu foarte avansat, deoarece evoluţia bolii este foarte "silenţioasă". Dar atunci când simptomele se manifestă trebuie să fii atentă la ele şi să mergi de urgenţă la medicul ginecolog. Iată ce simptome trebuie să te alarmeze:


1. Sângerări şi durere la contactul sexual
2. Sângerări vaginale anormale
3. Dureri de spate
4. Secreţii vaginale neobişnuite
5. Dureri pelviene
6. Sângerări după ce ai intrat la menopauză
7. Menstruaţie mai abundentă şi de lungă durată. 



Profilaxia cancerului de col uterin
Vaccinarea se face in scop profilactic, adica este folosit in prevenirea infectiei. Vaccinul nu vindeca cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infectie cu Human Papilloma Virus (HPV) deja aparuta. Deasemenea nu exclude posibilitatea, e adevarat mult mai rara, a dezvoltarii unui cancer de col uterin produs de o alta cauza decat infectia cu virusul Papilloma Uman.


Vaccinul se poate face la orice varsta, indiferent daca s-a inceput sau nu viata sexuala. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin incepand cu varsta de 12 ani, astfel incat ele sa fie protejate inainte de a-si incepe viata sexuala. Se recomanda ca vaccinul sa fie administrat in intervalul de varsta de 9 - 26 ani fiindca s-a demonstrat ca raspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut in intervalul 9 - 15 ani iar persoanele din intervalul 15 - 26 ani sunt cele mai expuse contactarii HPV prin activitate sexuala.Vaccinarea consta in trei doze care sunt injectate in brat intr-o perioada de 6 luni : la "momentul 0", apoi la 2 luni si la 6 luni dupa prima doza.


Vaccinul se administreaza numai pe baza unei prescriptii medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialisti ginecologi, infectionisti sau pediatri.Datele studiilor clinice demonstrat o eficacitate si imunogenitate foarte buna. Vaccinurile utilizate pentru prevenirea infrectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) asigura protectie de 100% impotriva leziunilor precanceroase provocate de virusul Papilloma Uman tipurile 16 si 18. De asemenea, datele studiilor au aratat faptul ca vaccinarea asigura protectie sustinuta de 100 %, pana la 5 ani dupa vaccinare. Studii in desfasurare vor furniza date despre protectia pe termen lung conferita de vaccinarea impotriva HPV.



Niciun comentariu: