vineri, 3 februarie 2012

YAZ - cel mai folosit contraceptiv in SUA

Cutie YazCompania Bayer Schering Pharma a lansat pe 27 aprilie 2009 si in Romania YAZ®, primul contraceptiv oral care contine progestativul unic drospirenona si o doza redusa de etinilestradiol (hormon estrogen), in cadrul unui regim de dozare nou si revolutionar - 24/4. Cu acest regim nou, femeile iau tablete active cu hormoni timp de 24 de zile, urmate de 4 zile cu tablete fara hormoni. In urmatoarea zi dupa ce a fost luata ultima tableta fara hormoni, se incepe un nou pachet de pilule.

Drospirenona, progestativul unic din compozitia YAZ®, are atat proprietati anti-mineralocorticoide (impiedica retentia hidrica la nivelul organismului, care se manifesta prin edeme ale membrelor inferioare, dureri premenstruale la nivelul sanilor, dureri de cap, crestere in greutate), cat si anti-androgenice (traduse prin efectul antiacneic si antiseboreic). 

Astfel, drospirenona contracareaza retentia apei, prezenta adesea atunci cand se administreaza estrogeni, reducand astfel senzatia de „balonare” pe care o au multe femei, mai ales atunci cand incep sa ia pilule. De asemenea, studiile clinice au aratat ca, datorita proprietatilor anti-androgenice, pilulele care contin drospirenona pot ajuta la imbunatatirea aspectului tenului femeilor. Extinderea perioadei de tratament cu pilule active, de la 21 la 24 de zile per ciclu, duce la prelungirea cu 3 zile a efectelor terapeutice ale drospirenonei, mentionate anterior. 

„Pilulele active luate 3 zile in plus determina o reducere a fluctuatiilor hormonale, care apar adesea in cazul pilulelor conventionale 21/7”, a spus Dr. Philip Smiths, Head of Women’s Healthcare al Bayer Schering Pharma AG. „Femeile care prezinta, de obicei, simptomele care apar la intreruperea administrarii pilulelor, cum ar fi dureri de cap sau crampe pe parcursul saptamanii fara pilule, vor gasi un aliat in YAZ® si regimul sau de administrare inovativ.” 

Ce ar trebui sa stii despre pilulele contraceptive? 

Compania Bayer Schering Pharma este si producatoarea pilulelor Yasmin®, care reprezinta inca contraceptivul  oral numarul 1 in lume, primul produs de acest gen cu progestativ drospirenona. Pilulele YAZ® pot fi considerate o varianta imbunatatita a Yasmin®, diferentele dintre cele doua fiind: usurinta de administrare a noului produs (in blister se afla 28 de pastile, cu 4 pastile placebo, astfel incat femeia nu mai trebuie sa faca pauza de o saptamana) si doza minima eficienta de estrogen continuta (20 micrograme de etinilestradiol pentru Yaz fata de 30 micrograme etinilestradiol pentru Yasmin). 

Daca pana acum ai folosit Yasmin, poti sa continui cu acesta, dar mai bine ar fi sa-l substitui cu Yaz, asta daca iti permiti, diferenta de pret intre ele fiind de aproximativ 10 lei. 

Lansare YazDeoarece aceste pilule contin o doza mica de estrogen, sfatul specialistilor e sa nu uiti sa iei pastila la ora exacta, pentru a evita sarcinile nedorite. Daca ai uitat o pilula, ia-o in maxim 12-14 ore si continua apoi programul normal de administrare. Nu uita ca diareea severa si varsatura nu mai asigura protectia, si intreaba-ti medicul despre interactiunea cu alte tratamente medicamentoase. 

Contraceptivele orale se pot lua de la varste fragede, chiar inainte de menstruatie, cand sunt folosite si ca terapie pentru unele afectiuni. Ele sunt indicate pana la 35 de ani, cand organismul femeii incepe sa se modifice, fiind necesare alte metode contraceptive (dispozitive intra-uterine). 

Despre pilulele contraceptive ar trebui sa mai retii ca cele trei mituri: 
1. trebuie sa faci pauza la anumite intervale de folosire a pilulelor 
2. pilulele trebuie oprite cu 3-6 luni inainte de a dori sa concepi un copil 
3. pilulele pot favoriza dezvoltarea cancerelor 
sunt total false. 

In ceea ce priveste cea de-a treia afirmatie, ea priveste mai ales dezvoltarea cancerelor la ficat, dar acestea reprezinta un risc doar pentru femeia trecuta de 35 de ani si care are afectiuni hepatice, ori pilulele sunt indicate doar pentru femeile tinere si sanatoase. 

In Romania, 52% dintre femei nu folosesc nicio metoda contraceptiva, iar cele care apeleaza totusi la acestea prefera medodele naturale sau prezervativul. Consecintele acestor „preferinte” se vad si in statisticile medicale: 34% dintre romance au minim 1 avort la activ, inregistrandu-se aproximativ 250 000 avorturi pe an. 

Formula inovatoare YAZ® s-a bucurat de un mare succes in SUA, unde produsul a fost lansat prima oara, si unde este contraceptivul oral de marca cu raspandirea cea mai rapida. 

In Romania, YAZ® poate fi obtinut de la orice farmacie pe baza de prescriptie medicala, eliberata de medicul ginecolog, medicul de familie sau medicul de planificare familiala. Este recomandat ca femeile care doresc contraceptie orala sa consulte unul dintre medicii de mai sus, pentru a fi sigure ca aleg contraceptivul care se potriveste cel mai bine organismului si stilului lor de viata. 

In unele tari, cum ar fi SUA, dar si in America Latina si Asia-Pacific, YAZ® se foloseste deja pentru trei indicatii diferite:contraceptia orala, terapia simptomelor emotionale si fizice care insotesc aparitia sangerarii menstruale (cunoscute si sub numele de sindrom premenstrual - SPM) si tulburare disforica premenstruala (TDPM), in functie de severitatea simptomatologiei, si este util in tratamentul acneei moderate la femeile care doresc contraceptie. 

Bayer Schering Pharma a depus indicatia YAZ® pentru TDPM in Europa in iulie 2008, iar in acest an va depune si indicatia pentru acnee la Autoritatile Europene pentru Sanatate.

Niciun comentariu: