vineri, 24 februarie 2012

Tot ce trebuie sa stii despre contraceptie

Pilula contraceptivă

 Pilula contraceptivă este un produs care previne sarcină nedorită, dar nu asigură protecţie împotrivă bolilor cu transmitere sexuală. Acţiunea pilulelor încetează odată cu întreruperea tratamentului. Folosirea ei este uşoară, eficace şi fără pericol pentru femeie, dacă sunt respectate contraindicaţiile. Ca formă de prezentare, pilulele sunt ambalate în cutii cu 21 sau 22 de comprimate. Se foloseşte o plachetă la un ciclu. Diversitatea pilulelor se datorează diferitelor dozaje şi diferitelor amestecuri de hormoni.

Pilula monohormonală

1. Este o pilulă ce conţine numai progestageni.
2. Eficienţă: 96-98%, în cazul folosirii corecte.
3. Administrarea zilnică la aceeaşi oră creează în uter modificări ce blochează pătrunderea spermatozoizilor şi posibilitatea menţinerii unei sarcini.
4. Avantaje: Este uşor de folosit, este o metodă reversibilă; poate fi folosită şi de femeile care alăptează; poate fi folosită de femeile care nu pot folosi pilula combinată; nu intervine în desfăşurarea actului sexual.
5. Dezavantaje: Eficienţa depinde de corectitudinea folosirii; afectează regularitatea ciclului menstrual; creşte frecvenţa sângerărilor intermenstruale; poate creşte riscul apariţiei sarcinilor extrauterine; nu protejează împotrivă bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv SIDA.

Pilula combinată

1. Este o combinaţie de mici cantităţi de estrogen şi progesteron.
2. Eficienţă: 98-99%, în cazul folosirii corecte.
3. Împiedică eliberarea ovulelor şi modifică învelişul intern al uterului, care devine neospitalier pentru ovulul fecundat.
4. Avantaje: Este metodă reversibilă cea mai eficientă, uşor de administrat; nu afectează dorinţa sexuală; diminuează durerile din timpul menstruaţiei, reduce cantitativ mentruaţia şi reglează ciclul menstrual; diminuează riscurile anemiei; diminuează starea de disconfort premenstrual; reduce riscul afecţiunilor benigne ale sânului; contribuie la diminuarea apariţiei cancerului uterin şi a cancerului ovarian; protejează împotriva afecţiunilor inflamatorii pelviene; nu intervine în desfăşurarea actului sexual.
5. Dezavantaje: Eficienţa depinde de corectitudinea folosirii; nu este recomandată femeilor care prezintă factori de risc cardio-vascular; pot apărea efecte secundare minore, precum dureri de cap, creşteri în greutate, mici sângerări la începutul administrării; nu sunt recomandate femeilor peste 35 de ani, fumătoare; interferă cu unele tratamente medicamentoase; nu protejează împotriva bolilor cu transmisie sexuală, inclusiv SIDA.
Tipuri de pilule
1. Pilulele secvenţiale: la început, comprimatele conţin numai estrogen. Apoi, în a doua parte a perioadei, se adaugă şi progesteron. Aceste pilule minimizează ciclul natural şi nu sunt prescrise decât în anumite cazuri (după un chiuretaj, de exemplu).
2. Pilulele combinate: estrogenul şi progesteronul sunt asociate de la început. Estrogenul determină "puterea" unei pilule (50, 35, 30, 20 sau 15 gamma etynil-estradiol). Acestea sunt pilulele cele mai folosite.
3. Pilulele micro-progestative: nu conţin decât progesteron şi trebuie luate încontinuu. Se folosesc după naştere la mamele care alăptează.

• Este recomandat să renunţaţi la fumat dacă luaţi anticoncepţionale. Asocierea tutun şi pilule este periculoasă. Ea poate accentua grav riscul maladiilor cardio-vasculatoare: tromboza şi infarct de miocard.
• În general, pilulele nu îngraşă. Creşterea în greutate, atunci când se datorează totuşi pilulelor, nu depăşeşte 1 kg. Pilulele fac însă poftă de mâncare, îndemnându-te astfel să mănânci mai mult.
• Pilulele acţionează prin blocarea ovulaţiei: ovarele sunt puse la odihnă şi nu se mai produce ovulaţia.
• Trebuie să ştiţi că niciun mijloc contraceptiv nu e 100% sigur, dar pilula este mijlocul cel mai sigur dacă este utilizată corect.
• Pilulele trebuie folosite atunci când se pune problemă unei contracepţii de lungă durată (cel puţin câteva luni).
• Întreruperea tratamentului face că femeia să revină la fertilitatea anterioară. 90% dintre femeile care au întrerupt pilula rămân însărcinate în acelaşi an.
• Cei mai indicaţi medici pentru a-ţi prescrie pilulele sunt medicii generalişti şi ginecologii, dar puteţi merge şi la un cabinet planing familial, unde pilulele şi consultaţia sunt gratuite.
• Primul comprimat trebuie luat în primă zi a ciclului menstrual, apoi câte un comprimat pe zi până se termină plachetă (21 zile – 21 comprimate).
• Dacă aţi început să luaţi primul comprimat dimineaţă, trebuie să continuaţi tot dimineaţă.
• Pilula devine eficientă din primă zi dacă tratamentul este dus în mod corect.
• Când aţi terminat plachetă (toate cele 21 de comprimate) trebuie să faceţi o pauză de 7 zile, interval în care se va produce ciclul menstrual.
• Sângerarea neabundenţa poate să apară în cursul primelor luni de folosire. Acest lucru se datorează acomodării uterului cu acest tratament hormonal. Nu se întrerupe tratamentul!
• Dacă sângerarile continuă sau sunt abundente, trebuie consultat medicul care va schimba tipul de pilule.
• Dacă sângerarea apare după mai multe luni după chiar ani de utilizare, este bine consultaţi medicul.
• Pilulele scad durerile de ciclu. Atunci luaţi pilule, cantitatea de sânge menstrual , reducând astfel durerile.
• În plus, pilulele reglează ciclul şi veţi putea să estimaţi exact momentul care acesta se produce.
• Atenţie, unele medicamente reduc efectul contraceptiv pilulelor. Acesta este cazul antiastmaticelor, barbituricelor, antituberculoaselor, antibioticelor. Întrebaţi medicul dvs despre acest lucru consultaţi prospectul pilulelor.
Contracepţia după naştere
I. Poţi rămâne însărcinată chiar şi la 21 de zile după ce ai născut.
II. Reluarea ciclului menstrual şi apariţia primei menstruaţii au loc la aproximativ o lună după întreruperea alăptării, însă uneori chiar în cursul alăptării, la aproximativ 4-6 săptămâni de la naştere, dacă copilul nu a fost alăptat.
III. O greşeală frecventă este aşteptarea să vină primul ciclu. Puteţi avea ovulaţie cu 14 zile înainte de prima menstruaţie şi puteţi rămâne însărcinată din primul moment de când revii la contactul sexual neprotejat
IV. Sarcina poate apărea chiar înainte de reluarea ciclului menstrual, fie că alăptaţi sau nu. Femeia are nevoie de o bună protecţie împotriva unei noi sarcini, pentru a putea continuă să alăpteze (pentru că o noua sarcină poate suprima lactaţia);
V. Este necesară spaţierea naşterilor (timpul necesar refacerii organismului este de minim 2 ani).
1. Dacă femeia alăptează, cele mai bune metode anticoncepţionale sunt cele ne-hormonale: metodă amenoreei de lactaţie (primele 6 luni), metodele de barieră, dispozitiv intra-uterin cu cupru.
2. Metoda alăptatului poate fi eficientă ca metodă contraceptivă doar în cazul în care alăptezi un bebeluş sub 6 luni o dată la 2-4 ore, fără a sări peste nici o masă. Această rutină nu este foarte simplă deoarece nu ai voie să îi dai copilului tău altceva de mâncat sau de băut decât laptele tău.
3. Dintre metodele hormonale, pot fi folosite contraceptivele numai cu progestativ (minipilule, contraceptiv injectabil, dispozitiv intră-uterin cu progestativ) după 6 săptămâni de la naştere.
4. Dacă nu alăptaţi, puteţi folosi atât metode hormonale, cât şi dispozitiv intră-uterin sau metode de barieră. Femeia poate lua în considerare şi sterilizarea chirurgicală voluntară (în primele 48 ore de la naştere sau la 6 săptămâni), dacă are numărul dorit de copii.
5. Metode care nu sunt recomandate după naştere: metodele naturale bazate pe recunoaşterea perioadei fertile (abstinenţă periodică), pilulele clasice, pentru că progestativele şi estrogenii pot trece în laptele matern.

Contracepţia de urgenţă
• Este o metodă de contracepţie, care se poate folosi după ce contactul sexual a avut loc.
   • Contracepţia de urgenţă are ca scop prevenirea unei sarcini nedorite după un contact sexual neprotejat, accidental, fiind eficientă înainte de implantarea oului.
     • Nu întrerupe evoluţia unei sarcini deja apărute.
   • Riscul mediu de apariţie a unei sarcini după un contact sexual neprotejat este de 8%; după folosirea contracepţiei de urgenţă acest risc scăde la 2%
    • În prezent, în lume, în cabinetele de planning familial, sunt disponibile 3 metode:
1. Contraceptia hormonală postcoitală (eficientă în primele 72 ore de la contact)
     2. Inserţia de sterilet (eficientă în primele 5 zile)
     3. RU486 (preparat contragestiv) - în România această metodă nu este disponibilă
• Contraceptia de urgenţă este folosită în următoarele cazuri:
-viol, incest
-abuz sexual pe handicap mental
-persoane vaccinate recent cu viruşi vii sau cu unele boli contagioase (ex:rubeolă)
-eşec de metodă (rupere prezervativ, omisiune COC, expulzare sterilet, deplasare diafragma, vărsarea pilulelor la mai puţin de 1 oră după administrare)
-contact sexual neprotejat
-utilizarea incorectă a metodei de contracepţie; de exemplu: a rămas fără pilule sau a uitat să le ia, a întârziat administrarea unei noi doze de contraceptiv injectabil, a făcut spălătură vaginală la mai puţin de 6 ore după folosirea unui spermicid etc.
• Contraceptia hormonală postcoitala (de ex: Postinor sau Regimul Yuzpe) acţionează prin următoarele mecanisme:
1.acţiune asupra axului hipotalamo-hipofizo-ovarian
2.inhibarea eventuală a ovulaţiei, funcţie de momentul administrării
3.modificarea motilitatii trompei

Metode de contracepţie hormonală de urgenţă
1. Contraceptive orale combinate. Se administrează în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Se iau: prima doză: 4 tablete de Rigevidon, sau Microgynon sau Lo-femenal, sau 4 pilule albe din folia de Tri-Regol (din ultimele 10 pilule); a două doză: alte 4 tablete din tipul celor folosite pentru primă doză, la 12 ore interval.
2. Contraceptive orale cu progestativ: ( Postinor II). Se administrează în primele 72 ore de la contactul neprotejat (administrarea în primele 48 ore creşte eficienţa). Se iau: o tabletă conţinând 0,75 mg levonorgestrel (LNG) şi încă o tabletă la 12 ore.
• Efectele secundare ale contracepţiei de urgenţă
-greţuri, se recomandă femeii să mănânce după ce aluat pilulele
-vărsături; dacă apăr la mai puţin de 2 ore după luarea pilulelor, este nevoie de repetarea administrării;
-dureri de sâni
-sângerări neregulate, uşoare la câteva zile după luarea pilulelor; nu sunt periculoase;
-modificări cantitative ale sângerării menstruale
-menstruaţia poate să apară mai devreme sau mai târziu faţă de data aşteptată; acest lucru nu reprezintă un pericol, dar dacă trec mai mult de 4 săptămâni de la folosirea metodei şi nu apare menstruaţia sau această este modificată (flux foarte redus, dureri neobişnuite) este posibilă o sarcină.
Câteva sfaturi utile privind contracepţia hormonală de urgenţă
•Contracepţia de urgenţă hormonală se aplică doar de 2 ori pe an (prezenţa urgenţelor cu o frecvenţă mai mare indică folosirea unei metode contraceptive inadecvate).
• Abuzul în aplicarea frecventă a metodei produce serioase metroragii (hemoragii uterine) foarte greu de stăpânit şi, uneori, perturba funcţiile hepatice
• După utilizarea Postinor, până la următoarea menstruaţie normală se recomandă abstinenţa sau folosirea prezervativului la fiecare contact sexual.
• Odată cu apariţia unei menstruaţii normale este indicată trecerea la o metodă contraceptivă eficientă, cu utilizare regulată.

Niciun comentariu: