miercuri, 22 februarie 2012

Naşterea sub hipnoză scurtează travaliul

Naşterea poate fi un proces dureros şi traumatizant pentru mămică. De aceea, de multe ori femeile aleg cezariana sau îşi doresc să fie anesteziate. Nu de mult timp, a apărut însă şi în ţara noastră posibilitatea naşterii sub hipnoză. Specialiştii spun că pentru mamă naşterea sub hipnoză presupune eliminarea sau diminuarea durerii, accelerarea travaliului, iar faptul că nu apelează la medicamente sedative sau calmante presupune posibilitatea de a naşte un copil sănătos. În zilele noastre hipnoza este folosită deja ca remediu terapeutic în medicină, stomatologie şi terapie. Există totuşi idei preconcepute care descurajează oamenii să apeleze la hipnoză.  
 
Naşterea sub hipnoză înlătură riscurile medicamentoase pentru bebeluş
 
Naşterea sub hipnoză este o cale naturală de a aduce un copil pe lume care înlătură riscurile pentru copil, dar şi pentru mamă. Femeile trebuie să ştie că hipnoza nu înseamnă somn. Spre deosebire de ceea ce apare în filme, prin hipnoză nu poţi fi obligat să divulgi informaţii sau să faci ceva cu care nu esti de acord. Hipnoza este o procedură care conduce mintea interioară a individului către un scop pozitiv. Odată indusă starea de hipnoză, pacienţii nu mai au nevoie de medicamente calmante pentru a-şi atenua durerea. Pentru femeile gravide, hipnoza este o formă de relaxare.
 
Gravida învaţă cum să folosească  auto-hipnoza
 
Naşterea sub hipnoză presupune sesiuni de discuţii între medic şi pacient, viitoarea mămică expunând temerile pe care le are în legătură cu naşterea. Odată ce acestea sunt recunoscute, specialiştii găsesc soluţii pentru ca temerile să fie eliberate. Şedinţele ţinute anterior naşterii vor permite mămicii să intre repede în faza de auto-hipnoză. Astfel ea îşi poate face cu uşurinţă anestezie propriul ei corp, oriunde şi oricând, atâta timp cât ea are nevoie.  Acest lucru este foarte important pentru orice femeie în timpul travaliului, dar mai ales pentru bebeluşul pe care îl va aduce pe lume. Femeia învăţa cum să preia controlul asupra corpului ei, astfel încât ea va avea încredere în abilitatea naturală a trupului ei de a aduce pe lume copilul cu uşurinţă şi cu minimum de disconfort. Prin şedinţele de hipnoză pregătitoare, în momentul necesar, femeia va intra în starea de auto-hipnoză pentru că mintea ei este deja programată să facă exact ceea ce trebuie făcut.
 
Naşterea prin hipnoză poate fi sabotată de frică
 
Naşterea sub hipnoză poate fi “sabotată” de teama de naştere în sine. Specialiştii spun că hipnoza este o modalitate benefică de a evita folosirea medicamentelor suplimentare necesare într-o naştere pe cale normală pentru a o amorţi pe mamă, dar care inhibă şi travaliul. Cea mai bună metodă este ca gravida să se elibereze conştient, dar  şi subconştient de temerile cu privire la naştere, să înveţe să aibă încredere în procesul naşterii şi în corpul ei.  
 
Hipnoza poate acţiona ca anestezie
 
Hipnoza este o stare modificată a conştiinţei, care poate fi aplicată oricărei persoane cu o inteligenţă normală, capacitatea de a intra în transă şi profunzimea diferă de la individ la individ. Folosirea hipnozei în naştere ajută la relaxarea fizică şi psihică a viitoarei mămici, scurtează travaliul, scade anxietatea şi încordarea. În forme mai avansate, acţionează ca analgezie şi anestezie parţială sau totală.
Naşterea sub  hipnoză nu doar că scurtează travaliul, iar bebeluşul este mai sănătos ca urmare a naşterii naturale, dar hipnoza are şi efecte post-naştere. Specialiştii spun că după o naştere sub hipnoză refacerea post-operatorie este mai uşoară, nu are complicaţii şi stimulează lactaţia. Desigur că există şi cazuri în care medicul poate să nu recomande această modalitate- în special în cazurile în care în naştere este recomandată cezariana sau dacă mama are anumite probleme de sănătate care impun operaţia.
  

Niciun comentariu: