marți, 6 martie 2012

Incontinenta urinara de efort


De la introducerea lor, procedeele minim invazive de aplicare a bandeletelor suburetrale pentru tratamentul IUE, s-au bucurat de mult succes chirurgical si in unele cazuri au depasit ca efecte procedura standard – operatia Burch.
In prezent insa, practica chirurgicala favorizeaza operatia Burch in comparatie cu procedeul TVT (Tension-free Vaginal Tape). In acelasi timp, a fost introdus procedeul TOT (Transobturator Tape), care pare sa fie mai sigur si cu aceeasi eficienta ca procedeul TVT.
Trebuie insa retinut faptul ca utilizarea procedeului TVT conduce rareori la complicatii. Utilizarea procedeului TOT a eliminat riscurile complicatiilor serioase retropubiene, dar a adaugat un nou set de complicatii. In ceea ce priveste complicatiile minore, pentru cele doua procedee TVT si TOT ele sunt similare.
Recomandarile majore actuale privind procedeele minim invazive de aplicare a bandeletelor suburetrale in tratamentul incontinentei urinare de efort sunt:
1.      Procedeul TVT (Tension-free vaginal tape) reprezinta o alternativa terapeutica chirurgicala cu eficienta similara procedeului Burch.
2.      Procedeul TOT (Transobturator tape) reprezinta o alternativa la procedeul TVT. Procedeul TOT elimina riscul lezarii organelor intraabdominale. Aceasta modalitate terapeutica trebuie indicata sub rezerva securitatii mai reduse in comparatie cu procedeul TVT precum si a eficientei limitate pe termen lung.
3.     Procedeele tip bandeleta suburetrala care utilizeaza o incizie unica suburetrala trebuie efectuate numai intr-o unitate spitaliceasca.
4.     Chiar daca seturile chirurgicale tip bandeleta sunt alcatuite extrem de simplu, este recomandata o pregatire speciala a chirurgului sau ginecologului pentru a efectua aceste interventii.
In concluzie, eficacitatea procedeelor minim invazive de aplicare a unei bandelete suburetrale in tratamentul incontinentei urinare de efort trebuie sa primeze in alegerea procedeului de catre chirurg. TVT este probat si s-a dovedit a fi un procedeu foarte bun. Procedeul TVT este considerat superior altor interventii suburetrale. Procedeul TOT a demonstrat rezultate bune pe termen scurt. Sunt descrise si alte procedee suburetrale, dar ele nu sunt fundamentate stiintific pana in prezent si prin urmare nu sunt indicate.
Sursa bibliografica: Schulz JA, Chan MC, Farrell SA, Sub-Committee on Urogynaecology. Midurethral minimally invasive sling procedures for stress urinary incontinence. J Obstet Gynaecol Can 2008 Aug;30(8):728-33.

Niciun comentariu: