sâmbătă, 24 martie 2012

Infertilitatea feminina


Infertilitatea reprezintă imposibilitatea unei femei, în cadrul unui cuplu, de a realiza o sarcină. Poate fi o situaţie tranzitorie, adică femeia nu poate rămâne însărcinată pe o perioadă limitată de timp, însă atunci când sarcina nu se poate realiza în mod permanent se poate vorbi de sterilitate. De altfel se poate vorbi de o infertilitate sau sterilitate masculină şi una feminină

Infertilitatea feminină – Cauze
 
În cazul infertilităţii feminine se poate vorbi de infertilitate de cauză ovariană, de infertilitate de cauză tubară şi de infertilitate legată de cauze mixte, ovariene şi tubară. “Infertilitatea tubară este destul de frecventă. Poate  că era mai frecventă în urmă cu mulţi ani când avorturile nu erau premise, când se făceau avorturi empirice, iar cele mai multe astfel de avorturi erau însoţite de infecţii ale trompelor. De altfel, consecinţa infecţiilor repetate era obstrucţia sau înfundarea trompelorInfertilitatea de cauză tubară nu este rară astăzi, deşi avorturile sunt mult mai puţine, metodele de contracepţie răspândindu-se. Însă intervine o altă cauză a patologiei tubare. E vorba de infecţiile cu transmitere sexuală.  Patologia cu transmitere sexuală este într-o creştere foarte importantă şi secundar ei este şi patologia legată de infertilitate, respectiv patologia tubară obstructivă. În ceea ce priveşte patologia ovariană, aceasta deşi este destul de frecventă poate fi tratată medicamentos. De exemplu, sunt femei care au sindrom de ovare polichistice sau ovare polichistice depistate ecografic. Potrivit specialistului în obstetrică-ginecologieovarele polichistice se caracterizează printr-o structură anatomică particulară a ovarelor. Mai exact, acestea au o capsulă de înveliş mai groasă ce nu permite ruperea foliculului şi eliberarea ovulului în perioada ovulatorie. Din acest motiv femeile nu au menstruaţie perioade îndelungate sau au menstruaţie doar când unul dintre foliculi reuşeşte să ovuleze. P ede altă parte se poate vorbi şi de alte cauze.

Infertilitatea feminină – Cauze chirurgicale
 
La infertilitate se poate ajunge şi în urma unor intervenţii chirurgicale. De exemplu, sunt anumite afecţiuni ale organelor, cum ar fi apendicele, care generează peritonite, sau alte procese inflamatorii ale tubului digestiv, care impun intervenţii chirurgicale. Formarea de aderenţe în special în zona pelvină post-apendicită acută sau post-peritonită pentru apendicită acută evoluţia poate să ducă la aderenţe care să afecteze şi trompele şi să genereze în mod secundar o infertilitate. Există de asemenea o boală specifică femeii, care se numeşte endometrioză. Aceasta are o etiologie sau o cauză necunoscută şi se asociază cu o incidenţă destul de mare a infertilităţii. Endometrioza este o boală care se întâlneşte în populaţia generală cu o frecvenţă de aproximativ 15-20%. Mecanismul este necunoscut. Se bănuieşte că ar fi legat de menstruaţia retrogradă, adică de refluxul sângelui menstrual din uter în trompe şi în cavitatea abdominală. Celulele care sunt conţinute în sângele menstrual ajungând în cavitatea abdominală realizează un fel de cultură de celule în abdomen şi reproduce mucoasă uterină, care, la rândul ei, creşte şi sângerează exact ca şi mucoasa uterului. Dacă aproape 90% din femei au menstruaţie retrogradă numai 15-20% fac endometrioză, ceea ce îi face pe mulţi cercetători să considere că endometrioza este o boală imunologică, reacţiile de formare a endometriozei şi de formare a cicatricilor post-endometriotice fiind prezente la femeile cu un sistem imun hiperactiv. La altele, endometrioza este descoperită accidental cu ocazia unor intervenţii chirurgicale pentru alte afecţiuni sau uneori chiar postmortem cu ocazia unor examene anatomopatologice. Endometrioza este o cauză importantă de infertilitate şi mecanismul prin care ea produce infertilitatea poate fi multiplu. Unul este obstructiv, când realizează aderenţe şi în aceste aderenţe sunt prinse şi trompele care sunt înfundate, alteori endometrioza realizează o formă superficială la nivelul peritoneului. Nu realizează mecanisme obstructive la nivelul trompelor şi totuşi fertilitatea este sensibil scăzută faţă de femeile sănătoase. Cauza se pare că este imunologică şi afectează atât mişcarea normală a trompelor de captare a ovulului, cât şi procesul de captare a ovulului şi apoi migraţia în interiorul trompei.

Infertilitatea feminină – Factori de risc
 
Printre factorii de risc care contribuie la instalarea infertilităţii se numără infecţiile care se transmit foarte frecvent, fără ca acestea să aibă în mod special conotaţii de boli transmisibile sau sexuale, cum ar fi sifilisul sau gonoreea. Potrivit prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, “se distinge o infecţie care poartă denumirea de infecţie clamidiană şi care se face cu un microb numit Clamidya Trahomatis. Este extrem de frecvent răspândită şi ceea ce realizează ea în mod particular este o distrucţie a epiteliului tubar, distrucţie care se realizează fără forme clinice zgomotoase, fără febră, fără durere. Realizează forme de infecţie silenţioase, greu de depistat prin manifestări clinice. În schimb, distrucţia epiteliului tubar este importantă şi aproape 30% din infecţiile obstructive ale trompei sunt produse de infecţiile clamidiene. Dacă au loc trei episoade de infecţie tubară riscul de a se produce o obstrucţie tubară este mare. Mai exact, riscul de obstrucţie tubară există de la trei episoade de infecţie netratate”.
 

Niciun comentariu: