joi, 29 martie 2012

Testul Babes Papanicolau - depistarea precoce a cancerului de col uterin


Cancerul de col uterin este o formă de cancer cu o foarte mare agresivitate. Acesta este motiv pentru care în cazul acestui tip de afecţiune, depistarea trebuie să se facă precoce.
Testul Babeş-Papanicolau depistează precoce cancerul de col uterin, fapt ce ajută la diagnosticarea şi tratamentul  leziunilor colului uterin. Screening-ul este o analiză în masă a tuturor femeilor, atât a celor care acuză anumite simptome specificecancerului de col uterin cât şi a celor aparent sănătoase.
Testul Babeş-Papanicolau constă în adunarea celulelor de la nivelul colului uterin pentru a se vedea dacă acestea au sau nu modificări care pot să dea cancer. Testul Babeş-Papanicolau constă în prelevarea de celule, celule care sunt apoi aduse în laborator, colorate şi vizualizate la microscop. Prelevarea de celule de la nivelul colului uterin durează câteva minute, coloraţia celulelor durează o oră iar vizualizarea la microscop alte 10-20 de minute. Astfel, în două ore, orice femeie poate afla dacă este sănătoasă.
Testul Babeş-Papanicolau trebuie realizat mai frecvent după vârsta de 30 de ani, după această vârstă considerându-se că riscul decancer de col este mai mare. De aceea, analiza Babeş-Papanicolau trebuie făcută tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.
În multe dintre cazuri, în urma testului Babeş-Papanicolau se depistează prezenţa virusului HPV. Acest virus are subtipuri care determină întotdeauna apariţia cancerului şi alte subtipuri care nu duc la cancer. Acesta este motivul pentru care se fac teste de depistare exactă a subtipului pentru ca tratamentul să se facă ţintit. Virusul HPV se ia prin contact sexual, existând un risc crescut la persoanele care au multipli parteneri. Pentru evitarea contactării virusului HPV este indicat să se întreţină contacte sexuale protejate, să se efectueze periodic un test Babeş-Papanicolau şi să existe o bună igienă intimă.

Niciun comentariu: