marți, 6 martie 2012

Un tratament nou, nechirurgical, al fibroamelor uterine poate ameliora calitatea vietii si mentine fertilitatea


 O terapie noua, nechirurgicala, a fibroamelor uterine poate ajuta femeile cu fibromatoza uterina sa isi mentina fertilitatea – este opinia unui om de stiinta american, exprimata la Roma cu ocazia celei de-a 26-a Sesiuni Anuale a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie. Dr. Alicia Armstrong, Sefa Departamentului de Ginecologie din cadrul Programului NIH (Institutul National de Sanatate) pentru Endocrinologia reproducerii si a adultului, Bethesda, Maryland, a afirmat ca rezultatele fazei clinice II din cadrul studiului de cercetare cu ulipristal acetat (UPA) au avut implicatii semnificative atat la pacientele cu infertilitate cat si la cele cu probleme ginecologie generale.

UPA apartine unei clase de medicamente relativ noi – modulatori selectivi ai receptorilor pentru progesteron (SPRM). In prezent acest produs este folosit in contraceptia de urgenta, el actionand prin blocarea receptorilor pentru progesteron si deci a ovulatiei. Cercetarile recente au aratat ca progesteronul joaca si el un rol in dezvoltarea fibroamelor uterine si in aparitia simptomelor asociate cum sunt: durerea pelvina, menstruatiile abundente si neregulate. In Europa dar si in SUA, fibromul uterin reprezinta indicatia majora pentru histerectomie, dar contribuie si la aparitia infertilitatii, prin interferarea implantarii embrionului si producerea avortului spontan.

“Atat fibroamele cat si intereventiile chirurgicale pentru fibroame pot conduce la probleme serioase de fertilitate”, sustine Dr. Armstrong, “iar ceea ce am vrut sa vedem a fost daca fibroamele pot fi reduse si interventiile chirurgicale evitate prin administrarea SPRM.”

Ce efecte a avut UPA in studiu:
-          reducerea volumului total al fibromului, proportional cu doza administrata (10 mg, respectiv 20 mg)
-          reducerea sangerarilor incepand din a treia luna de tratament, la o doza administrata de 10 mg pe zi; pacientele care au luat 20 mg pe zi au devenit amenoreice
-          imbunatatirea calitatii vietii, a severitatii simptomelor, a nivelului de energie si a dispozitiei
Nivelele de estradiol au ramas adecvate pentru sanatatea osoasa pe durata intregului tratament, indicand faptul ca functia ovariana nu a fost afectata. Nu s-au inregistrat efecte adverse ale UPA.

Concluziile studiului au fost acelea ca UPA reprezinta un tratament eficient, neinvaziv al fibroamelor uterine, care ajuta la mentinerea fertilitatii in cazul pacientelor care dispun numai de alternativa terapeutica a unei interventii chirurgicale

Cercetarile continua in privinta actiunii moleculare a UPA, pentru a stabili atat mecanismul de actiune al produsului asupra fibromului uterin cat si categoria de paciente care ar putea beneficia cel mai mult de acest tratament.

Niciun comentariu: