sâmbătă, 31 martie 2012

Ia-ti ginecologul la intrebari!


Fie ca e vorba despre o intrebare de rutina, examinarea unor simptome ce ti se par jenante sau a cere informatii despre bolile cu transmitere sexuala (BTS), surprinzator de multe femei nu fac pasul decisiv: de a discuta deschis cu ginecologul lor.

Iata cele zece intrebari pe care ar trebui sa i le pui fara retineri medicului tau:

1. De ce am dureri in timpul actului sexual?

Studiile arata ca cel putin 15% dintre femei au la un moment dat senzatii neplacute in timp ce fac dragoste.

Debby Herbenick, specialista americana in ginecologie, explica: "Adesea, pacientele cred ca aceste dureri sunt normale si ca ar trebui sa stranga din dinti si sa suporte. In majoritatea cazurilor, durerile din zona genitala pot fi tratate… insa doar daca ii spui despre ele medicului tau".

Exceptand momentul in care iti pierzi virginitatea sau cazul in care ai o anumita afinitate pentru BDSM (Bondage & discipline, sadism si masochism), durerea nu ar trebui sa faca parte din viata ta sexuala.

2. Care e cauza mancarimilor in zona intima?


Stiu, sa-i spui medicului tau ca te confrunti cu asemenea simptome te stanjeneste peste masura. Dar e mult mai putin grav decat sa faci presupuneri si sa iei un tratament nepotrivit, care ti-ar putea afecta flora vaginala. In general, femeile considera ca pruritul (mancarimile) in zona delicata indica prezenta candidei.

In realitate, ginecologul tau este primul care ar trebui sa afle despre acest simptom, deoarece poate avea legatura cu o boala cu transmitere sexuala, o infectie bacteriana, o alergie la sapunul cu care ti-ai spalat lenjeria sau chiar primul stadiu al cancerului vulvar.

3. Secretia vaginala si-a schimbat mirosul - inseamna ca am o boala cu transmitere sexuala?

Sunt multi factori care ar putea determina aceasta schimbare, de la o perioada extrem de stresanta pana la un dezechilibru temporar din organism.

In principiu, nu e grav, insa daca mirosul devine mai intens si e corelat cu alte simptome (secretie abundenta, mancarime, arsuri), e cazul sa-ti programezi un consult ginecologic.

Daca ai de-a face cu o bacterie sau o infectie, cu siguranta vei scapa de ea mai repede cu ajutor medical avizat.

4. Ce sa fac daca sufar de incontinenta urinara?

Incontinenta urinara afecteaza femei de toate varstele, desi este in general asociata cu inceputul menopauzei, mai ales pentru cele cu mai multe nasteri la activ.

E o problema medicala care duce jena pana la nivelul de izolare sociala, ceea ce o face cu atat mai greu de discutat cu un ginecolog.

Vestea buna este ca, daca te-ai hotarat sa faci acest pas, exista numeroase metode de tratament, de la regimuri alimentare speciale si exercitii Kegel pentru muschii ce controleaza vezica pana la biofeedback si interventii chirurgicale.

5. Imi banuiesc partenerul de viata de infidelitate / Am avut o aventura de-o noapte. Ar trebui sa-mi fac analizele?

Infidelitatea (fie a ta, fie a iubitului sau sotului tau) suna mai degraba a subiect de discutie cu un terapeut de cuplu decat cu ginecologul.

Adevarul e insa ca acesta ar trebui sa afle primul despre suspiciunile tale legate de boli cu transmitere sexuala. Cere un set complet de analize pentru depistarea BTS-urilor. Nu e vorba doar de a-ti linisti temerile, ci poate fi in joc chiar viata ta.
6. Am scurgeri de secretie calda - de ce?
Multe femei nici macar nu mai deschid subiectul in fata ginecologului lor: "dusurile" calde sunt considerate un simptom normal al inaintarii in varsta si al instalarii menopauzei.
Totusi, cand varsta ta nu e nici pe departe cea "vizata", scurgerile calde indica o problema in organism. Poate fi vorba de o afectiune a glandei tiroide (se confirma usor, in analizele de sange, tratandu-se apoi fara probleme) sau candidoza, o ciuperca destul de des intalnita.
7. Pielea din zona vaginului si-a schimbat culoarea si textura, e cazul sa-mi fac griji?
Intocmai ca mirosul, modificarile de culoare si textura din aceasta zona delicata te alerteaza ca se petrece ceva daunator in organismul tau.
Aceste simptome pot fi un prim indiciu al lichenului scleroatrofic (lichen sclerosus), o boala ce cauzeaza subtierea vulvei (si implicit decolorarea pielii ce o acopera). In timp, acest lucru duce la dureri insuportabile in timpul actului sexual, ruperea pielii vulvare si, in anumite cazuri, la tumori maligne.
Totusi, depistata din timp cu ajutorul ginecologului, problema poate fi tratata eficient.
8. Ce produse de igiena ar trebui sa folosesc si cu ce frecventa?
Piata produselor de ingrijire intima e suprasaturata de lotiuni-minune, creme si geluri de dus speciale ce-ti promit pastrarea Ph-ului natural si o protectie totala impotriva bacteriilor. Inainte de-a incerca pe pielea (si pe buzunarul tau!) game intregi de produse, cere sfatul ginecologului tau.
Mai ales daca ai pielea sensibila si ai suferit de afectiuni (fie ele si superficiale) ale zonei intime, trebuie sa ai grija maxima in alegerea produselor.
Daca vaginul tau are nevoie de o rutina speciala de ingrijire, in conformitate cu tratamentele pe care le urmezi, nu te sfii sa ceri si cele mai explicite detalii.
9. De ce am dureri in timpul menstruatiei?
Menstruatiile dureroase nu sunt ceva cu care trebuie sa te obisnuiesti! Chiar daca strabunicile noastre obisnuiau sa catalogheze perioada delicata drept una de "boala" si sa accepte suferintele lunare ca pe o pedeapsa a femeilor pentru pacatul Evei, medicina moderna (si, implicit, practicantii ei) sustin ca disconfortul menstrual nu trebuie sa-ti intre in rutina.
Durerile menstruale acute pot fi semnul unei boli numite endometrioza, care afecteaza cam 10-20% din populatia feminina de varsta reproductiva.
Netratata, afectiunea nu va face decat sa amplifice durerile de la an la an, putand duce in cele din urma si la infertilitate.
10. Cum imi pot examina singura sanii?
Presupunand ca mergi la un control ginecologic de rutina cel putin o data pe an (ideal ar fi la fiecare sase luni) si tinand cont de cresterea numarului de cazuri de cancer la san, nu ne putem abtine sa nu ne intrebam… daca aflam prea tarziu?
Desi s-au desfasurat campanii ample pentru a sublinia importanta autoexaminarii ca metoda de prevenire/descoperire timpurie a cancerului mamar, unii medici sunt inca rezervati in a-si invata pacientele sa-si palpeze sanii.
Anumiti ginecologi considera ca autoexaminarea creeaza o stare de anxietate permanenta si conduce la cererea de consultatii prea dese si deloc necesare.
Roaga-l pe medicul tau ginecolog sa iti arate procedura si repet-o de cate ori simti nevoia: e mai bine sa il "deranjezi" pentru fiecare nodul imaginar decat sa descoperi simptomele cu intarziere. 


















Niciun comentariu: