joi, 29 martie 2012

Primul test genetic care poate prezice succesul fertilizarii in vitro (FIV)


Specialistii din SUA au dezvoltat primul test genetic din sange care poate prezice sansele ca o fertilizare in vitro (FIV) sa conduca la o sarcina reusita. Testul se bazeaza pe faptul ca exista diferite subtipuri ale genei  FMR1, cunoscuta si sub numele de gena X fragila, fiecare subtip al acestei gene fiind asociat cu sanse diferite de reusita a unei sarcini dupa procedeul FIV.
Aceasta este prima data cand o anumita gena este asociata direct cu prognosticul FIV. Cercetarile arata de asemeni ca anumite forme ale genei FMR1 sunt asociate cu insuficienta ovariana prematura, prin urmare testarea acestei gene ar putea prezice varsta la care incepe sa scada fertilitatea unei femei.
Tot acest studiu sustine si teoria ca autoimunitatea, adica imunitatea dezvoltata impotriva propriilor celule sau tesuturi, joaca un rol important in infertilitate – aspect controversat pana acum in randul specialistilor. Femeile cu gena FMR1 asociata cu autoimunitate si infertilitate au de asemeni o incidenta mai mare a sindromului de ovar polichistic, precizeaza studiul.
Costul unui test genetic FMR1 este relativ scazut in comparatie cu costul testelor pentru boli genetice. Testul genetic FMR1 nu este inca disponibil in clinicile de specialitate.
Orice test care are o anumita valoare predictiva pentru fertilitatea unei femei este binevenit pentru planificarea familiei. De exemplu, daca o femeie opteaza pentru cariera dar afla prin testul genetic FMR1 ca isi va pierde functia ovariana inainte de 35 ani, poate va opta sa isi stocheze ovulele intr-o banca de ovocite sau poate va opta pentru a avea copii mai devreme decat a planuit.

Sursa: ScienceDaily 

Niciun comentariu: