Progesteronul, hormonul feminin cu rol in nidatia ovulului fecundat si favorizarea gestatiei, determina si cresterea motilitatii spermatozoizilor, favorizand astfel penetrarea spermatozoidului in interiorul ovulului si fecundarea acestuia. Acest lucru a fost caracterizat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din California, San Francisco, care au demonstrat ca progesteronul se leaga de o proteina specifica de la nivelul cozii spermatozoidului, fapt ce determina imprimarea unei miscari de du-te - vino continuu, ce favorizeaza strabaterea straturilor protectoare ale ovulului de catre gametul masculin.

Recent a fost descoperit un situs proteic de legare al progesteronului la nivelul cozii spermatozoidului, intitulat catsper. Aceasta proteina formeaza la nivelul membranei un canal ionic de Ca2+, astfel incat, in urma legarii cu hormonul feminin, canalul ionic se deschide, permitand intrarea unui curent de ioni de Ca2+, cu cresterea contractilitatii elementelor cozii.
Deoarece proteina catsper este prezenta doar la nivelul gametilor masculini, ea reprezinta o foarte buna tinta pentru medicamente. De exemplu, un medicament care ar inactiva proteina catsper (facand-o insensibila la actiunea progesteronului) sau care ar determina un blocaj la nivelul canalului ionic, ar determina o scadere a motilitatii spermatozoidului, care devine incapabil sa ajunga si sa penetreze peretele ovulului. Vorbim astfel de un viitor model al medicamentelor anticonceptionale, destinat in acest caz barbatilor, si nu femeilor.
Sursa: LiveScience
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu