luni, 19 decembrie 2011

Anticonceptionale pentru barbati


Progesteronul, hormonul feminin cu rol in nidatia ovulului fecundat si favorizarea gestatiei, determina si cresterea motilitatii spermatozoizilor, favorizand astfel penetrarea spermatozoidului in interiorul ovulului si fecundarea acestuia. Acest lucru a fost caracterizat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din California, San Francisco, care au demonstrat ca progesteronul se leaga de o proteina specifica de la nivelul cozii spermatozoidului, fapt ce determina imprimarea unei miscari de du-te - vino continuu, ce favorizeaza strabaterea straturilor protectoare ale ovulului de catre gametul masculin.

Spermatozoidul are urmatoare structura, foarte simpla de altfel: cap,corp si coada, care corespund regiunilor geneticemetabolice silocomotorii ale acestuia. Capul spermatozoidului cuprinde nucleul aplatizat, cu un ADN compact, protejat de acrozom (un tip de lizozom produs de aparatul Golgi, care contine enzime hidrolitice care permit penetrarea si intrarea spermatozoidului in interiorul ovulului). Corpul spermatozoidului cuprinde mitocondria dispusa de jur imprejurul elementelor contractile ale cozii. Energia (ATP) furnizata de arderile de la nivelul mitocondriei este folosita pentru a pune in miscare coada spermatozoidului, care efectueaza o miscare "biciuita". 

Recent a fost descoperit un situs proteic de legare al progesteronului la nivelul cozii spermatozoidului, intitulat catsper. Aceasta proteina formeaza la nivelul membranei un canal ionic de Ca2+, astfel incat, in urma legarii cu hormonul feminin, canalul ionic se deschide, permitand intrarea unui curent de ioni de Ca2+, cu cresterea contractilitatii elementelor cozii.   
 
Deoarece proteina catsper este prezenta doar la nivelul gametilor masculini, ea reprezinta o foarte buna tinta pentru medicamente. De exemplu, un medicament care ar inactiva proteina catsper (facand-o insensibila la actiunea progesteronului) sau care ar determina un blocaj la nivelul canalului ionic, ar determina o scadere a motilitatii spermatozoidului, care devine incapabil sa ajunga si sa penetreze peretele ovulului. Vorbim astfel de un viitor model al medicamentelor anticonceptionale, destinat in acest caz barbatilor, si nu femeilor.

Sursa: LiveScience

Niciun comentariu: