luni, 19 decembrie 2011

Progesteronul aplicat vaginal poate preveni nasterile premature


Un studiu desfasurat la Universitatea din Kentucky, SUA, a evidentiat faptul ca aplicarea progesteronului la nivelul vaginului, in randul femeilor catalogate ca fiind cu risc crescut de nastere prematura, determina reducerea semnificativa a sanselor ca acest eveniment sa aiba loc.
 
La nivel mondial sunt cca. 12.900.000 de nasteri inainte de termen in fiecare an (nasteri care au loc la mai putin de 37 saptamani de sarcina), dintre care 70% sunt sarcini incheiate intre saptamanile 34-37. Aceste cazuri, desi prezinta un numar mai redus al complicatiilor fatului comparativ cu nasterile premature incheiate inaintea saptamanii 32 (de exemplu: disabilitati neurologice pe termen lung), reprezinta totusi o problema majora de sanatate. SUA este tara cu cea mai mare rata a nasterilor premature, de unde reiese si interesul acordat pentru acest studiu.

Dintre cauzele declansarii nasterii premature, prezenta unui col uterin (cervix) scurt este una de extrema importanta. Se considera “col uterin scurt” un col uterin cu lungimea de 25 de milimetri sau mai putin. Pentru a testa eficacitatea progesteronului aplicat local la nivelul vaginului, echipa de cercetatori a selectat dintre participantele la studiu doar pe cele care in urma masurarii transvaginale cu ultrasunete a lungimii cervixului au fost catalogate ca facand parte din categoriile de risc mediu spre crescut de nastere inainte de termen. Tratamentul vaginal cu progesteron este considerat a fi lipsit efecte secundare, intrucat progesteronul este hormonul natural al sarcinii, sintetizat de placenta si ovare pe perioada acesteia.

Rezultatele studiului au aratat faptul ca aplicarea vaginala a progesteronului se dovedeste utila in prelungirea sarcinii atat in cazul femeilor gravide cu risc crescut de nastere prematura inaintea saptamanii 28, precum si a celor inaintea saptamanilor 30, 32 sau 35.

Studiul desfasurat reprezinta un pas major facut in directia preventiei nasterilor premature, furnizand informatii despre posibila utilitate a acestui tratament care se dovedeste a fi sigur si eficient.

Niciun comentariu: