luni, 19 decembrie 2011

Sindromul premenstrual

Mai mult de 85% din femei au una sau mai multe tulburari de ordin fizic si emotional in perioada ciclului menstrual cuprinsa intre ovulatie (cand se elibereaza un ovul din ovar, in aproximativ a 14-a zi de ciclu) si prima zi a menstruatiei. Aceste tulburari poarta denumirea de simptome premenstruale si debuteaza de obicei in jurul varstei de 20 ani dar pot sa apara si la 30 ani. la un procent scazut apare o inrautatire a simtomelor inainte de menopauza. Femeile trecute de menopauza care primesc suplimente hormonale si femeile care iau medicamente anticonceptionale pot avea, de asemenea, sindrom premenstrual. 
Cauze: 

  • genetice
  • hormonale; nu se cunoaste cu precizie sirul evenimentelor care duc la aparitia simtomelor dar s-a constat ca nivelul anumitor hormoni este crescut ( aldosteron, prolactina ) in timp ce alti hormoni au un nivel scazut ( endorfine, serotonina)                                                                                                                                   
Simtome
  •  fizice: umflarea si scurgerea sanilor, cresterea in greutate, acnee, oboseala, scaderea libidoului, durere de cap, dureri articulare si spate.
  •  comportamentale: iritabilitate, agresivitate, atitudine retrasa;
  •  emotionale-depresie, tristete, deznadejde ,furie, anxietate, schimbari de dispozitieincapacitate de concentrare, scaderea atentiei. 
Factori care influenteaza: stres, dieta bogata in cofeina, dieta saraca, sedentarism, deficienta de calciu, magneziu, B6.

De retinut!
Nu exista un tratament care sa fie eficient pentru toate femeile, de aceea se recomanda o colaborare stransa intre paciente si medici care, astfel, sa permita tatonarea mai multor posibilitati de terapie pana la gasirea celei potrivite pentru fiecare femeie in parte.
Nu se poate preveni aparitia sindromului, dar se pot realiza schimbari in stilul de viata care sa reduca riscul de apartie a simptomelor severe: 
  • administrarea zilnica de Calciu (1200mg) si vitamina B6 (50-100mg) deoarece acestea au efecte benefice asupra sistemului hormonal; exista o legatura stransa intre administrarea calciului si imbunatatirea simptomatologiei si intre administrarea vitaminei B6 si ameliorarea depresiei si a simptomelor fizice 
  • sa se limiteze cantitatile de cofeina din dieta 
  • sa se efectueze exercitii fizice regulate, care cresc eliberarea de endorfine la nivelul creierului si astfel, este redusa perceptia dureroasa si da o senzatie de bine 
  • reducerea stresului prin repaus suficient si prin tehnici de relaxare
  • consumul unei diete echilibrate care sa mentina glicemia la nivele normale; se recomanda consumul de mese in cantitati mici ce contin carbohidrati, cereale integrale, proteine, fructe si legume; se va evita consumul de dulciuri, grasimi in exces, sare si alcool 
  • renuntarea la fumat. 

Niciun comentariu: