marți, 20 decembrie 2011

Cateva intrebari si raspunsuri despre ovulatie

Ce se intelege prin ovulatie?
Ovulatia este un fenomen prin care in fiecare luna ( in cazul ciclurilor regulate), ovarul elibereaza un ovul spre a fi fecundat in vederea unei sarcini.


  • Cum imi calculez ovulatia?
    Depistarea ovulatiei este un proces complex care se realizeaza prin studierea corpului si a ciclurilor menstruale. Prin utilizarea acestor doua metode si prin analiza lichidului cervical, temperaturii corpului,
    urmarirea ciclurilor , se poate calcula momentul ovulatiei


  • Toate femeile ovuleaza in ziua 14 a ciclului menstrual?
    Din nefericire acest lucru este un mit, de care se agata multa lume. Ziua ovulatiei difera de la femeie la femeie si de la luna la luna.
    Ideea ca ovulatia apare in a 14-a zi a aparut din faptul ca majoritatea femeilor au ciclu de 28 de zile, iar ziua ovulatie este la mijloc (14).
    Totusi acest mit a pornit, nu este o metoda clara de calcul a ovulatiei, deoarece multe femei NU ovuleaza in ziua 14 a ciclului menstrual.



  • In timpul ovulatie, cate zile sunt fertila?
    In timpul ovulatiei, un ovul este apt pentru a fi fertilizat intr-un interval intre 12-24 ore. Dar datorita faptului ca sperma poate sa traiasca in corp de la 3 la 5 zile si ovulul este viabil doar o singura zi, perioada ta cea mai fertila este considerata intre 5 si 7 zile.



  • Pot ovula in timpul menstruatiei?
    Pentru femeile care au cilu regulat, ovulatia in timpul mesntruatiei este putin probabila, Unele femei au cicluri neregulate, poate o data la 3 luni sau de 2, 3 ori pe luna,
    aceste femei pot constata ca ovuleaza in timpul menstruatiei sau a ceea ce cred ele ca este menstruatie. Totusi, probabiliatea de sa ovula in timpul menstruatiei este destul de scazuta.
    Dar pentru ca sperma poate trai in corp intre 3-5 zile, sarcina poate sa apara in urma contactelor ce au avut loc in aceeasta perioada.



  • Pot ovula exact dupa menstruatie?
    Raspunsul la aceasta intrebare este determinat de cate zile are cilul tau menstrual. De exemplu, daca ciclu tau are 21 de zile (de la inceputul unei menstre pana la urmatoarea )iar sangerarea dureaza 7 zile, atunci desigur, poti sa ovulezi exact dupa menstruatie. Acest lucru se datoreaza faptului ca ovulatia se produce cu 12-16 zile inainte de urmatoarea menstra,si astfel ovulatia poate avea loc in zilele 6-10 ale ciclului menstrual.



  • Pot sa raman insarcinata in timpul menstrei?
    Sarcina apare si in urma contactelor sexuale neprotejate in timpul menstrei. Acest lucru se datoreaza faptului ca sperma poate sa traiasca in organism pana la 5 zile,si daca femeia ovuleaza curand dupa aceasta perioada, atunci conceptia are loc datorita contactelor ce au loc in aceasta perioada.



  • Pot sa ovulez fara sa am glera specifica ovulatiei? Ce inseamna daca am glera specifica ovulatiei pentru mai mult de o zi?
    Multe femei pot observa prezenta fluidului corespunzator ovulatiei cu cateva zile inaintea ca ovulatia sa aiba loc dar si dupa ce ovulatia a avut loc.Cand femeia isi studiaza fluidul pentru de determina ovulatia, aceasta cauta perioada de 12-24 de ore in care constata fluidul este foarte abundent, acest lucru semnifica ca ovulul este apt pentru fertilizare, totusi contactele sexuale neprotejate care au avut loc cu cateva zile inainte, pot duce la o sarcina.



  • Daca testele de ovulatie imi ies pozitive, inseamna ca eu chiar ovulez?
    Testele de ovulatia predic daca hormonul luteinizant (LH) este detectat. Hormonul luteinizant (LH) creste exact inainte ca ovulatia sa aiba loc.
    Altfel spus aceste teste detecteaza daca urmeaza sa ovulezi, dar nu certifica faptul ca ovulezi.Femeile poate avea un nivel ridicat de LH daca au anumite probleme precum ovare polichsitice, insuficienta ovariana, sau in cazul femeilor care au peste 40 de ani si trec prin premenopuaza.Oricare din aceste coinditii poate sa duca la un rezult fals al testului de ovulatie.



  • Care sunt semnele ovulatiei?
    Semnele ovulatie pot fi urmatoarelor, desi unele femei pot experimenta doar unul sau doua semne:
    • Schimbarea lichidului cervical (prezenta glerei)
    • Intepaturi dureroase intr-o parte a abdomenului.
    • Spotting (picaturi mici rozii)
    • Cresterea apetit sexual
    • Nivel ridicat de hormon luteinizant , depistat prin intermediul testelor de ovulatie.
    • Graficul de temperatura care arata o schimbare consistenta.
    • Sensibilitatea sanilor
    • Balonari abdominale
    • Ascutirea simtului  vederii, mirosului si al gustului



  • Poate o femeie sa ovuleze mai mult de o data pe un ciclu menstrual?
    O femeie nu poate sa ovuleze mai mult de o data pe un ciclu, astfel ea nu poate sa ramana insarcinata mai mult de odata pe un ciclu.Ovulatia multipla poate sa apara atunci cand doua ovule sunt eliberate intr-un singur ciclu. Ambele ovule sunt eliberate pe parcursul celor 24 ore si duc la aparitia cazurilor de gemeni. Se crede ca acest lucru se intampla la circa 5-10% din cicluri, dar asta nuin toate cazurile duce la aparitia gemenilor
    datorita avorturilor numite "fenomenul de disparitie al gemenilor"



  • Pot sa ovulez fara sa am menstra?Deoarece o femeie elibereaza un ovul inainte cu 12-16 zile de urmatoarea menstra, este posibil pentru femei sa ramana insarcinate fara sa aiba menstere.Femeile care nu au menstruatie datorita unor anumiti factori (ex: greutate scazuta, alaptare, premonopauza) pot ovula in orice moment.
    Pentru cele care vor sa conceapa un copil , lipsa menstrelor poate face dificila predicxtia ovulatiei daca nu isi urmaresc graficele de temperaturac si schimbarile fluidului cervical.Dar daca nu ai menstre si vrei sa previi o sarcina, tot trebuie utilizata o forma de contraceptie deoarece nu se stie exact cand are loc ovulatia.



  • Pot sa am menstra si totusi sa nu ovulez?
    A avea menstra nu inseamna neaparat si ca ovulatia a avut loc. Unele femei pot avea asa numitele cicluri anovulatorii (lipsa ovulatiei)
    sau por experiemnta sangerari care pot fi confundate ca fiind menstre. Aceasta sangerare este cauzata de nivelul scazut de estrogen
    Prncipala metoda prin care se poate dovedi ca ovulatia a avut loc este prin urmarirea temperaturii.
  • Niciun comentariu: