joi, 22 decembrie 2011

Aspecte privind sexul in timpul sarcinii


Rezultatele cercetarilor recente arata ca sexul in perioada sarcinii este aproape intotdeauna sigur, exceptand cazurile de sarcina cu risc crescut, conform Canadian Medical Association Journal. CMAJ sfatuieste de asemenea femeile gravide si partenerii acestora ca hotararea de a face sau nu sex in perioada sarcinii trebuie luata in functie de nivelul de comfort al celor doi parteneri. Temerile cele mai mari ale cuplurilor sunt de a nu declansa un travaliu prematur sau de a nu rani fetusul. 

Sunt putine evidente care sa sustina aceste temeri si care sa poata conduce la realizarea anumitor reguli privind sexul in sarcina. Totusi, pentru siguranta sarcinii, cercetatorii recomanda ca hotararea de a face sau nu sex in situatiile cu risc crescut sa revina medicului evaluator.
  1.  In cazul femeilor insarcinate cu mai mult de un fetus sau a celor care au o istorie a travaliului prematur, este recomandata adoptarea abstinentei pe perioada sarcinii. 
  2. O alta situatie in care sexul poate reprezenta un factor de risc pentru sarcina se refera la pelvisul inflamat, determinat de orice infectia la nivelul uterului, a tubilor falopieni sau a oricarui alt organ cu rol in reproducere. Cum multe infectii genitale se transmit in urma contactului sexual, medicii recomanda sexul protejat si pe perioada sarcinii. 
  3. In anumite cazuri, placenta se poate forma de-a lungul cervixului (orificiul uterului), blocandu-l. In aceasta situatie avem de a face cu o placenta previa. Desi exista putine date in acest sens, teoretic, un penis sau un obiect introdus adanc in vagin poate lovi placenta, determinand mici sangerari sau chiar hemoragie si sarcina prematura. 
  4. Au fost raportate cazuri de embolism venos, ce se poate dovedi fatal atat pentru mama, cat si pentru fat. Trebuie avut grija ca in timpul sexului oral, partenerii femeilor insarcinate sa nu sufle aer direct in vagin, putand rezulta un embol de aer, care ajuns in circulatia sangvina, poate duce la blocarea unui vas de sange. Au fost confirmate 18 decese datorate embolismului venos gazos, dintr-un numar de 20 de milioane de sarcini.

"Sexul in sarcina este normal", declara cercetatorii de la Universitatea din Toronto. "Sunt putine situatii contraindicate in cazul sarcinilor de risc scazut, si din acest motiv acesti pacienti ar trebui reasigurati in privinta sexului pe perioada sarcinii. Desi exista putine evidente despre influenta negativa a sexului in sarcinile cu risc crescut, se recomanda abstinenta pentru o mai mare siguranta."

sursa: Canadian Medical Association Journal. 

Niciun comentariu: