joi, 29 decembrie 2011

Informatii utile pentru utilizarea pilulelor anticonceptionale.



Aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand te hotarasti sa iei pilule anticonceptionale:
Varsta
Pilulele anticonceptionale pot fi administrate incepand de la debutul menstruatiei si pana la varsta de 50 ani, daca nu exista factori de risc.
Fumatul
Riscul de infarct miocardic la utilizatoarele de pilule anticonceptionale nefumatoare nu este crescut, dar creste la persoanele fumatoare.

 Obezitatea
Utilizarea pilulelor anticonceptionale la femeile cu un indice al masei corporale (IMC, BMI) 35 este asociata cu un risc crescut de infarct miocardic si tromboembolie venoasa. Prin urmare, la aceste femei nu sunt recomandate de regula pilulele anticonceptionale.
Hipertensiunea arteriala (HTA)
Utilizarea pilulelor anticonceptionale nu este de regula recomandata daca tensiunea arteriala este in mod constant la valori peste 140/90 mmHg.
Tromboembolia venoasa (TEV)
Utilizarea pilulelor anticonceptionale la femeile cu istoric de tromboembolie venoasa sau mutatii trombogenice (boli care fac ca sangele sa se coaguleze mai usor) cunoscute nu este de regula recomandata. Riscul relativ de tromboembolie venoasa creste de pana la 5 ori in prezenta utilizarii de pilule anticonceptionale. Nu sunt necesare investigatii speciale de sange inaintea administrarii pilulelor anticonceptionale.
Accidentul vascular cerebral (AVC)
Riscul de accident vascular cerebral la utilizatoarele de pilule anticonceptionale este foarte mic.
Migrena
Utilizarea pilulelor anticonceptionale nu este de regula recomandata la femeile de orice varsta care sufera de migrena.
Cancerul de san si de col uterin
Riscul de cancer de san la utilizatoarele de pilule anticonceptionale este redus in comparatie cu riscul de baza. Acest risc redus se mentine timp de 10 ani dupa intreruperea pilulelor. Cancerul de col are risc redus dar creste proportional cu durata utilizarii.

Pilulele anticonceptionale au si beneficii necontraceptive. 
Dismenoreea si menoragia
Dismenoreea (durerea la menstruatie) precum si menoragia (menstruatia prelungita) pot fi reduse odata cu administrarea pilulelor anticonceptionale.
Chisturile ovariene
            Chisturile ovariene functionale precum si tumorile ovariene benigne (necanceroase) se pot reduce odata cu administrarea pilulelor anticonceptionale.
Cancerul ovarian si endometrial
Riscul de cancer ovarian si cancer de endometru  (cancer de uter) este redus cu cel putin 50 % atunci cand utilizezi pilule anticonceptionale. Riscul redus se mentine timp de 15 ani dupa intreruperea administrarii pilulelor.
Cancerul colorectal
Administrarea de pilule anticonceptionale determina reducerea riscului de cancer colorectal.
Acneea
Administrarea de pilule anticonceptionale poate ameliora acneea.
Alte informatii importante atunci cand te gandesti sa incepi utilizarea de pilule anticonceptionale
Cresterea in greutate
In cursul utilizarii de pilule anticonceptionale nu te ingrasi.
Sangerarea vaginala
In timpul utilizarii de pilule anticonceptionale pot apare sangerari intre menstruatii, care insa nu afecteaza eficacitatea contraceptiva a pilulelor daca acestea au fost luate corect, nu ai uitat sa iei nicio pilula, nu ai avut varsaturi in primele 2 ore de la administrarea pilulei, nu ai avut diaree severa si nu ai luat alte medicamente.

Daca doresti sa decalezi perioada in care se declanseaza menstruatia atunci cand iei pilule anticonceptionale, acest lucru este posibil; discuta cu medicul tau.
Cand poti incepe utilizarea pilulelor anticonceptionale?
Ideal este sa incepi administrarea pilulelor anticonceptionale in prima zi de menstruatie, dar poti incepe in oricare din primele 5 zile de la debutul menstruatiei (inclusiv ziua 5), fara a necesita masuri suplimentare de protectie contraceptiva.

Pilulele anticonceptionale pot fi incepute de asemeni in orice zi a ciclului menstrual, daca esti sigura ca nu esti gravida, insa in acest caz sunt necesare masuri suplimentare de protectie contraceptiva, cum ar fi prezervativul, in primele 7 zile de administrare.

Ce pilula este recomandata la prima utilizare?
O pilula adecvata pentru prima folosire este o pilula anticonceptionala monofazica ce contine 30 micrograme etinilestradiol si noretisteron sau levonorgestrel.
Ce controale trebuie sa efectuezi dupa inceperea administrarii de pilule anticonceptionale?
Se recomanda un control la 3 luni dupa inceperea administrarii de pilule anticonceptionale. Cu aceasta ocazie se poate masura din nou tensiunea arteriala, poti primi sfaturi suplimentare si pot fi evaluate eventuale problemele care au aparut.

Daca nu se constata probleme deosebite, poti lua pilule pana la 12 luni fara pauza. Un alt control este indicat doar daca apar probleme intre timp.
Ce este bine sa mai stii?
Pilulele anticonceptionale trebuie administrate in fiecare zi, cate o pilula o data, aproximativ la aceeasi ora, timp de 21 zile consecutive.

Daca iei pilulele consecvent si corect, eficacitatea lor contraceptiva este de peste 99 %, chiar si in perioada celor 7 zile de pauza.

Nu este recomandat sa uiti a lua pilulele. Totusi, daca uiti sa iei o pilula in cursul unei folii, efectul contraceptiv nu este pierdut. Daca uiti sa iei mai multe pilule in cursul unei folii, este recomandat sa discuti cu medicul.

Daca ai varsaturi in primele 2 ore de la administrarea pilulei, este recomandat sa iei o alta pilula cat mai curand posibil.

Daca iei antibiotice, este recomandata utilizarea de masuri contraceptive suplimentare, cum ar fi prezervativul, pe toata durata tratamentului plus 7 zile dupa terminarea tratamentului antibiotic. Daca au ramas mai putin de 7 pilule in folie dupa terminarea antibioticelor, este recomandat sa omiti intervalul de pauza de 7 zile si sa treci imediat la o noua folie de pilule. Daca iei acelasi antibiotic mai mult de 3 saptamani, nu mai ai nevoie de masuri suplimentare de contraceptie.
Este recomandat sa iei timp de cel putin 3 luni acelasi tip de pilula contraceptiva pana decizi sa treci la alt tip de pilula sau la o metoda contraceptiva alternativa.
Daca doresti protectie contra bolilor cu trasmitere sexuala (BTS), este recomandat sa utilizezi suplimentar prezervativul.

Daca considerati utile informatiile citite va rog sa le trimiteti si cercului Dvs de prieteni!

Niciun comentariu: