luni, 19 decembrie 2011

Simulator virtual creat pentru a prezice riscul complicatiilor la nastere


Capacitatea de a identifica cu o cat mai mare precizie riscul unui femei de a avea o nastere dificila ar putea conduce la reducerea dramatica a numarului de complicatii ce se finalizeaza prin operatii de cezariana de urgenta (de 7 ori mai frecvente comparativ cu operatiile de cezariana planificate).

Predibirth este un software recent dezvoltat de catre Universitatea din Paris, care vine in ajutorul medicilor obstetricieni pentru a putea alege calea de nastere ce implica cel mai redus risc de complicatii atat pentru mama, cat si pentru fat. Metoda presupune scanarea cu ajutorul unui dispozitiv RMN a pelvisului femeii gravide, ce permite apoi obtinerea unui model 3D a acestuia. Software-ul genereaza pana la 72 de traiectorii diferite pe care fatul le poate parcurge in timpul nasterii, obtinandu-se la final un anumit punctaj, pe baza caruia se poate evalua posibilitatea unei nasteri dificile.

Pentru a stabili performantele programului Predibirth, o echipa de cercetatori in frunte cu Dr. Oliver Ami a realizat o scanare RMN a pelvisului a 24 de femei gravide, inainte de nastere. Dintre acestea, cele 13 femei care au nascut pe cale naturala au obtinut si cele mai bune punctaje in urma modelarii Predibirth. 5 dintre paciente au fost supuse in timpul nasterii unei operatii de cezariana de urgenta, dintre care 2 datorita riscului comportat de cresterea ritmului cardiac al fatului, iar celelalte 3 ca urmare a blocarii fatului la nivelul canalului uterin (cele 3 cazuri fiind marcate cu “risc crescut” de catre Predibirth). 3 femei au fost catalogate de la bun inceput ca fiind predispuse unei nasterii dificile si au ales in consecinta operatia de cezariana, iar in cazul altor 3 femei, a fost necesara intervenirea cu o pompa de vid pentru a favoriza nasterea (aceste cazuri fiind marcate cu "risc mediu" de catrePredibirth).

In prezent, pelvimetria este tehnica utilizata de cei mai multi medici si presupune masurarea pelvisului mamei pentru a estima riscul nasterii, insa spre deosebire dePredibirth, aceasta metoda nu ia in considerare nici curbura pelvisului, nici forma capului fatului. In plus, faptul ca dimensiunea pelvisului este inferioara unei valori medii, asta nu inseamna ca nasterea nu se poate realiza pe cale naturala. 

Studii mai ample, pe un esantion mai mare, sunt necesare pentru a putea stabili cu exactitate siguranta utilizarii software-ului Predibirth, pentru ca pe viitor acesta sa poata fi aprobat si folosit ca metoda de baza in domeniul obstetricii.

Niciun comentariu: